Przepis na konserwowe pomidory - jak zrobić pomidory w zalewie na zimę?
2022-08-14
9:43
Pomidory konserwowe nie są w Polsce tak popularne, jak konserwowe czy kiszone ogórki. Ale jeśli spróbujecie w zimie choć raz tak zrobionych pomidorów, zapewniam, że będziecie je robić co roku. Tym bardziej, że przepis jest bardzo prosty.
i
łatwy
45 min
4
Jakie pomidory najlepiej nadają się do konserwowania?
Do zakonserwowania najlepiej wybrać pomidory słodkie i nieduże. Dobrze się sprawdza gatunek pomidorów paprykowych, ale mogą być również "bycze serca", pomidory żółte lub koktajlowe. Najładniej w słoiku wygląda mieszanka wszystkich gatunków.
SKŁADNIKI
- pomidory
- chrzan
- czosnek
- koper
- ocet
- cukier
- sól
- przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory myjemy i wkładamy do szerokiej miski.
- Słoiki wystarczy sparzyć wrzątkiem, jeśli wolimy wygotować czy wysterylizować w piekarniku, możemy to oczywiście zrobić po swojemu.
- Do gorących słoików wkładamy obrany i pokrojony chrzan (2 trzycentymetrowe kawałki na słoik), obrany czosnek (2-4 ząbki w zależności od wielkości i naszych preferencji smakowych), baldach kopru, możemy (nie musimy) włożyć 2-3 umyte listki czarnej porzeczki.
- Następnie parzymy pomidory- zalewamy je wrzątkiem i od razu ten wrzątek zlewamy. Nie należy się przejmować pękniętą skórką. Gorące pomidory układamy w słoikach. Najlepiej jeśli wymieszamy kolory i gatunki. Wtedy przetwory nie tylko smakują, ale i pięknie się prezentują.
- Na koniec pozostaje zalać pomidory w słoikach gorącą marynatą. Na litr wody dodajemy 80 ml octu, 3 łyżki cukru i płaską łyżkę soli. Dodajemy przyprawy, pozwalamy się zagotować i wlewamy do słoików.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?