Przepis na konserwowe pomidory - jak zrobić?

przepis-na-konserwowe-pomidory-jak.jpg
Autor: photos.com Konserwowe pomidory to dobry sposób na przechowanie tych warzyw
łatwy
45 min
4

Pomidory konserwowe nie są w Polsce tak popularne, jak konserwowe czy kiszone ogórki. Ale jeśli spróbujecie w zimie choć raz tak zrobionych pomidorów, zapewniam, że będziecie je robić co roku. Tym bardziej, że przepis jest bardzo prosty.

SKŁADNIKI

  • pomidory - słodkie i nieduże - dobrze się sprawdza gatunek pomidorów paprykowych, ale mogą być również "bycze serca", żółte i koktajlowe. Najładniej w słoiku wygląda mieszanka wszystkich gatunków.
  • chrzan
  • czosnek
  • koper
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory myjemy i wkładamy do szerokiej miski.
  • Słoiki wystarczy sparzyć wrzątkiem, jeśli wolimy wygotować czy wysterylizować w piekarniku, możemy to oczywiście zrobić po swojemu.
  • Do gorących słoików wkładamy obrany i pokrojony chrzan (2 trzycentymetrowe kawałki na słoik), obrany czosnek (2-4 ząbki w zależności od wielkości i naszych preferencji smakowych), baldach kopru, możemy (nie musimy) włożyć 2-3 umyte listki czarnej porzeczki.
  • Następnie parzymy pomidory- zalewamy je wrzątkiem i od razu ten wrzątek zlewamy. Nie należy się przejmować pękniętą skórką. Gorące pomidory układamy w słoikach. Najlepiej jeśli wymieszamy kolory i gatunki. Wtedy przetwory nie tylko smakują, ale i pięknie się prezentują.
  • Na koniec pozostaje zalać pomidory w słoikach gorącą marynatą. Na litr wody dodajemy 80 ml octu, 3 łyżki cukru i płaską łyżkę soli. Dodajemy przyprawy, pozwalamy się zagotować i wlewamy do słoików.