Przepis na konserwowe pomidory - jak zrobić pomidory w zalewie na zimę?
2022-08-14
łatwy
45 min
4
Pomidory konserwowe nie są w Polsce tak popularne, jak konserwowe czy kiszone ogórki. Ale jeśli spróbujecie w zimie choć raz tak zrobionych pomidorów, zapewniam, że będziecie je robić co roku. Tym bardziej, że przepis jest bardzo prosty.
Jakie pomidory najlepiej nadają się do konserwowania?
Do zakonserwowania najlepiej wybrać pomidory słodkie i nieduże. Dobrze się sprawdza gatunek pomidorów paprykowych, ale mogą być również "bycze serca", pomidory żółte lub koktajlowe. Najładniej w słoiku wygląda mieszanka wszystkich gatunków.
SKŁADNIKI
- pomidory
- chrzan
- czosnek
- koper
- ocet
- cukier
- sól
- przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory myjemy i wkładamy do szerokiej miski.
- Słoiki wystarczy sparzyć wrzątkiem, jeśli wolimy wygotować czy wysterylizować w piekarniku, możemy to oczywiście zrobić po swojemu.
- Do gorących słoików wkładamy obrany i pokrojony chrzan (2 trzycentymetrowe kawałki na słoik), obrany czosnek (2-4 ząbki w zależności od wielkości i naszych preferencji smakowych), baldach kopru, możemy (nie musimy) włożyć 2-3 umyte listki czarnej porzeczki.
- Następnie parzymy pomidory- zalewamy je wrzątkiem i od razu ten wrzątek zlewamy. Nie należy się przejmować pękniętą skórką. Gorące pomidory układamy w słoikach. Najlepiej jeśli wymieszamy kolory i gatunki. Wtedy przetwory nie tylko smakują, ale i pięknie się prezentują.
- Na koniec pozostaje zalać pomidory w słoikach gorącą marynatą. Na litr wody dodajemy 80 ml octu, 3 łyżki cukru i płaską łyżkę soli. Dodajemy przyprawy, pozwalamy się zagotować i wlewamy do słoików.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?