Marynowane pomidorki cherry na szybko
2022-08-16
łatwy
45 min
4
Marynowane pomidorki cherry, czyli drobne pomidory koktajlowe, to pyszna przekąska. Można je przygotować bardzo szybko, by zimą delektować się ich słodko-kwaśnym smakiem. Pomidorki wybornie smakują już po 3 dniach od pasteryzacji.
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorków cherry lub koktajlowych
- 200 ml wody
- 150 ml octu jabłkowego
- 2 gałązki kopru z nasionami
- 2 liście laurowe
- 1 ulistniona łodyga bazylii
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka płatków papryki ostrej (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka czubata soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidorki włożyć do słoików.
- Wodę zagotować z octem i przyprawami.
- Pomidorki zalać gorącą marynatą, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Zobacz: jak pasteryzować?
- Pomidorki przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?