Marynowane pomidorki cherry na szybko

2022-08-16
Marynowane pomidorki cherry na szybko
Autor: Shutterstock Marynowane pomidorki są pyszne już po 3 dniach 
łatwy
45 min
4

Marynowane pomidorki cherry, czyli drobne pomidory koktajlowe, to pyszna przekąska. Można je przygotować bardzo szybko, by zimą delektować się ich słodko-kwaśnym smakiem. Pomidorki wybornie smakują już po 3 dniach od pasteryzacji. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorków cherry lub koktajlowych
  • 200 ml wody
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 2 gałązki kopru z nasionami
  • 2 liście laurowe
  • 1 ulistniona łodyga bazylii
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka płatków papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czubata soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidorki włożyć do słoików.
  • Wodę zagotować z octem i przyprawami.
  • Pomidorki zalać gorącą marynatą, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Zobacz: jak pasteryzować?
  • Pomidorki przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?