Pomidorki koktajlowe kiszone na sucho - genialnie prosty pomysł na szybkie pikle z pomidorów

łatwy
20 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wystarczą pomidory, nieco przypraw, woreczek strunowy i kilka godzin, by powstały pyszne pomidorowe pikle, idealne do dań z grilla. Tak przygotowane pomidory pachną czosnkiem i koperkiem, są wyraziste i tak smaczne, że chętnie sięgamy po kolejne. Dobrze, że tak łatwo jest je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 100 g soli
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka kuleczek pieprzu ziarnistego
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, osuszyć i włożyć do czystego woreczka strunowego.
  • Do pomidorów wsypać sól, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziarnisty i szczyptę cukru.
  • Szczypiorek umyć, osuszyć drobno posiekać, doda do woreczka.
  • Worek szczelnie zamknąć i wstrząsnąć nim, aby przyprawy i dodatki rozłożyły się równomiernie.
  • Odłożyć na kilka godzin w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej