Pomidorki koktajlowe kiszone na sucho - genialnie prosty pomysł na szybkie pikle z pomidorów
2022-06-27
łatwy
20 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wystarczą pomidory, nieco przypraw, woreczek strunowy i kilka godzin, by powstały pyszne pomidorowe pikle, idealne do dań z grilla. Tak przygotowane pomidory pachną czosnkiem i koperkiem, są wyraziste i tak smaczne, że chętnie sięgamy po kolejne. Dobrze, że tak łatwo jest je przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 100 g soli
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka kuleczek pieprzu ziarnistego
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, osuszyć i włożyć do czystego woreczka strunowego.
- Do pomidorów wsypać sól, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziarnisty i szczyptę cukru.
- Szczypiorek umyć, osuszyć drobno posiekać, doda do woreczka.
- Worek szczelnie zamknąć i wstrząsnąć nim, aby przyprawy i dodatki rozłożyły się równomiernie.
- Odłożyć na kilka godzin w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?