Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką
2021-03-29
łatwy
180 min
4
Podajemy przepis na sos pomidorowy do słoików z dodatkiem papryki, pieczarek, czosnku oraz ziół. Nie ma nic przyjemniejszego, niż otworzyć w środku zimy słoik ze smakami lata. Zobacz, jak najlepiej zrobić i zawekować sos z pomidorów.
Polecamy też:
Domowy sok z pomidorów na zimę
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw podgrzej w dużym garnku drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej sparzone i obrane ze skórki pomidory, pozostałe składniki oraz wszystkie przyprawy.
- Całość duś na małym ogniu przez mniej więcej 2-3 godziny, aż sos zacznie gęstnieć. Sos często mieszaj, aby uniknąć przypalenia.
- W tym czasie przygotuj litrowe słoiki (wyparz w gorącej wodzie). Do każdego możesz dodać po dwie łyżki soku z cytryny, aby sos był odpowiednio kwaśny.
- Kiedy sos będzie już gotowy, wlej go do słoików. Pamiętaj, aby w każdym z nich zostawić trochę miejsca od góry.
- Słoiki zakręć, wstaw do garnka tak, by ich boki nie stykały się ze sobą, i gotuj około pół godziny.
- Wyjmij, ochłódź i tak przygotowane możesz już wstawić do spiżarni. Dla takiego sosu znajdziesz potem wiele zastosowań!