Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          180 min
      
      
        
          4
      
    Podajemy przepis na sos pomidorowy do słoików z dodatkiem papryki, pieczarek, czosnku oraz ziół. Nie ma nic przyjemniejszego, niż otworzyć w środku zimy słoik ze smakami lata. Zobacz, jak najlepiej zrobić i zawekować sos z pomidorów.
Polecamy też:
Domowy sok z pomidorów na zimę
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw podgrzej w dużym garnku drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej sparzone i obrane ze skórki pomidory, pozostałe składniki oraz wszystkie przyprawy.
 - Całość duś na małym ogniu przez mniej więcej 2-3 godziny, aż sos zacznie gęstnieć. Sos często mieszaj, aby uniknąć przypalenia.
 - W tym czasie przygotuj litrowe słoiki (wyparz w gorącej wodzie). Do każdego możesz dodać po dwie łyżki soku z cytryny, aby sos był odpowiednio kwaśny.
 - Kiedy sos będzie już gotowy, wlej go do słoików. Pamiętaj, aby w każdym z nich zostawić trochę miejsca od góry.
 - Słoiki zakręć, wstaw do garnka tak, by ich boki nie stykały się ze sobą, i gotuj około pół godziny.
 - Wyjmij, ochłódź i tak przygotowane możesz już wstawić do spiżarni. Dla takiego sosu znajdziesz potem wiele zastosowań!