Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką

jak_zrobic_sos_pomidorowy_na.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Domowy sos pomidorowy to gotowy dodatek do makaronów czy klopsików
łatwy
180 min
4

Podajemy przepis na sos pomidorowy do słoików z dodatkiem papryki, pieczarek, czosnku oraz ziół. Nie ma nic przyjemniejszego, niż otworzyć w środku zimy słoik ze smakami lata. Zobacz, jak najlepiej zrobić i zawekować sos z pomidorów.

Polecamy też:

Przecier pomidorowy na szybko

Domowy sok z pomidorów na zimę

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw podgrzej w dużym garnku drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej sparzone i obrane ze skórki pomidory, pozostałe składniki oraz wszystkie przyprawy.
  • Całość duś na małym ogniu przez mniej więcej 2-3 godziny, aż sos zacznie gęstnieć. Sos często mieszaj, aby uniknąć przypalenia.
  • W tym czasie przygotuj litrowe słoiki (wyparz w gorącej wodzie). Do każdego możesz dodać po dwie łyżki soku z cytryny, aby sos był odpowiednio kwaśny.
  • Kiedy sos będzie już gotowy, wlej go do słoików. Pamiętaj, aby w każdym z nich zostawić trochę miejsca od góry.
  • Słoiki zakręć, wstaw do garnka tak, by ich boki nie stykały się ze sobą, i gotuj około pół godziny.
  • Wyjmij, ochłódź i tak przygotowane możesz już wstawić do spiżarni. Dla takiego sosu znajdziesz potem wiele zastosowań!