Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na keczup
2023-08-22
średni
200 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi takiego ketchupu, który jest zdrowszy, smaczniejszy oraz pozbawiony ulepszaczy. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy keczup!
SKŁADNIKI
- 3 kg mięsistych pomidorów
- 400 g cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka lub na żeliwną patelnię i dusimy. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.
- Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 2-3 godz.).
- Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Tak przygotowany ketchup możemy jeszcze dodatkowo pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut.
- Po tym zabiegu odstawiamy słoiki na kilkanaście godzin do wystygnięcia.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Sprawdź inne przepisy na przetwory z pomidorów!
Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?
Mrożenie pomidorów: jak mrozić pomidory na zimę?
Domowy przecier pomidorowy na zimę: jak zrobić?
Domowe suszone pomidory: przepis + WIDEO
Sprawdź w galerii, jakie sosy na zimno warto przygotować