Przecier pomidorowy na szybko: sposób na przecier [WIDEO]

2017-08-16 13:48

Jak w pół godziny zrobić przecier z pomidorów? Idealny na sezonową zupę pomidorową, przygotowywaną ze świeżych pomidorów. Warto  sprawdzić nasz przepis i  w sezonie letnim przyrządzać zupę ze świeżych pomidorów, aromatyczną i zdrową.

Przecier pomidorowy na szybko: sprytny sposób na przecier
Autor: Shutterstock Przecier pomidorowy można zrobić szybko

Spis treści

  1. Przecier pomidorowy: jakie gatunki pomidorów są najlepsze
  2. Przecier w pół godziny: sposoby na szybki przecier

Przecier pomidorowy: jakie gatunki pomidorów są najlepsze

Nieco inny jest przecier pomidorowy od tego szykowanego do słoików na sezon zimowy - przecier przeznaczony wprost na zupę sezonową. Oczywiście w obu przypadkach najlepsze do przecierów są pomidory gruntowe. Są smaczniejsze, bardziej mięsiste, mają bardziej wartościową skórę i nie przeszkadza, że jest ona twardsza. Takie pomidory mają też więcej pestek.

Można tylko ubolewać, że jest coraz mniej gatunków pomidorów o bogatym smaku i aromacie, które w ogródkach hodowały nasze babcie, a zastępują je te bardziej wydajne, ładniejsze, ale też i bardziej wodniste. Mięsisty pomidor musi odpowiedni czas dojrzewać na słońcu, co się producentom nie opłaca, dlatego ulubiony przez Polaków pomidor malinowy hodowany tradycyjnie należy dzisiaj do najdroższych, a z takich również nie opłaca się przecież robić przecierów.

Przecier w pół godziny: sposoby na szybki przecier

Niezależnie od tego, z jakich pomidorów przyjdzie nam robić przecier, najważniejszy w tym przedsięwzięciu jest blender i siatkowe, tradycyjne sitko.Do garnka lejemy trochę wody na dno (gdy pomidory okażą się mięsiste, trzeba będzie później trochę dolać).

Kroimy pomidory. Im cząstki będą mniejsze, tym szybciej się rozgotują i puszczą sok. Pomidorów nie trzeba gotować zbyt długo. Wystarczy 20 minut intensywnego gotowania.

Jeżeli przygotowujemy przecier do słoików, musi on być zdecydowanie gęstszy niż do zupy przygotowanej od razu.

Rozgotowane pomidory rozbijamy blenderem. Zazwyczaj zmieli on niemal całkowicie skórę i dzięki temu przecieranie przez sitko trwa chwilę i nie jest męczące. Przekonacie się, że szybko w sitku pozostaną wyłącznie pestki, bez żadnych pomidorowych „odpadów”, czyli jest to również metoda wydajna.

Gdy  przecieru mamy za dużo -wlewamy go do słoika i pasteryzujemy 15 minut.  Na zimę jak znalazł!