Kotlety papieskie to hit w moim domu. Są pyszne, soczyste i zawsze się udają

Kotlety z siekanej piersi kurczaka to świetny wybór na obiad. Są pyszne i łatwe do przygotowania. Jednym z przepisów, który właśnie staje się prawdziwym hitem, są kotlety papieskie. Przyrządza się je z siekanej piersi kurczaka i kilku prostych dodatków. Smakują znakomicie i doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad. Oto sprawdzony przepis na kotlety papieskie.
Z czego zrobić kotlety papieskie?
Do przyrządzenia kotletów papieskich wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić i w mniejszych, i w większych sklepach i marketach. Ich cena nie jest wygórowana, więc na produkty nie trzeba wydawać milionów monet.
Masę mięsną na kotlety przygotowuje się z posiekanej piersi kurczaka i kilku składników, z czego jeden może budzić zdziwienie. Produktem, który działa jak spoiwo i wzbogaca smak kotletów papieskich, jest majonez. Dzięki niemu kotlety są wilgotne i mają przyjemną konsystencję.
Co jest potrzebne, aby przyrządzić pyszne domowe kotlety papieskie? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- mąka – pszenna i ziemniaczana
- majonez
- jajka
- ser żółty
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, przyprawa uniwersalna do kurczaka
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety papieskie?
Przyrządzenie w domowych warunkach pysznych i aromatycznych kotletów papieskich z siekanego kurczaka nie jest skomplikowane. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę. Czas przygotowania jest krótki. Pyszne domowe kotlety papieskie są gotowe w mniej niż godzinę.
Jak więc usmażyć pyszne i soczyste kotlety papieskie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a znakomite kotlety z piersi kurczaka wyjdą już za pierwszym razem. Zachwycą smakiem i aromatem nawet najwybredniejszych smakoszy.
- 1. krok – podsmażenie cebuli
- 2. krok – posiekanie piersi kurczaka
- 3. krok – wymieszanie wszystkich składników na kotlety
- 4. krok – uformowanie i usmażenie kotletów papieskich na patelni
Z czym podawać kotlety papieskie?
Kotlety papieskie z siekanego kurczaka idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. To danie, które zachwyca smakiem i aromatem oraz łatwym i szybkim przygotowaniem. Aby posiłek w gronie bliskich był kompletny, kotlety papieskie z piersi kurczaka można podać z ziemniakami, ryżem lub drobną kaszą. Obowiązkowym elementem są surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na domowe surówki, które doskonale komponują się z kotletami papieskimi.
- Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
- Z gotowanych buraków robię najlepszą surówkę. Smakuje wyśmienicie i pasuje do każdego obiadu
- Pokrój warzywa i wymieszaj z tą zalewą. Lepszej surówki na majówkę nie jadłeś
- Ta prosta sałatka z pora skradła moje serce. Robotę robi tu aksamitny sos jogurtowy
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 50 dag startego sera żółtego
- 1 cebula
- 5 jajek
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Pierś kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Doprawić przyprawą uniwersalną do kurczaka.
- Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodaj podsmażoną cebulę i majonez. Wsypać mąkę i starty żółty ser. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać.
- Z masy formować okrągłe kotlety i odkładać je na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.