Azjatycka nuta w polskim obiedzie. Te roladki znikną w kilka chwil

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Lekkie i aromatyczne danie z odrobiną orientalnych smaków. Te roladki z kurczaka z imbirem i szczypiorkiem nie tylko wspaniale smakuje, ale również są świetnym oderwaniem od codziennej rutyny. Jeśli masz ochotę na coś ciekawego na dzisiejszy obiad - ten przepis jest idealnym wyborem.
Polski obiad z azjatycką nutą. Każdemu zasmakuje
Roladki z kurczaka nadziewane imbirem i szczypiorkiem to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Idealnie łączą w sobie polską kuchnię z lekkością kuchni azjatyckiej. Jest to danie niezwykłe proste do przygotowanie w wygląda elegancko - sprawdzsi się więc na codzienny obiad, jak i na wystawny posiłek.
Czy to połączenie działa? A no działa. Świeży, lekko ostry i niezwykle rozgrzewający aromat imbiru świetnie komponuje się z delikatnymi cebulowymi akcentami. A to wszystko świetnie łączy się z delikatnym kurczakiem tworząc połączenie idealne.
Łatwo dostępne składniki. Z tym najlepiej je podawać
Do przygotowania tego dania wystarczą łatwo dostępne składniki, a całość wychodzi niesamowita. Jeśli chcemy jeszcze przyspieszyć przygotowanie, możemy usmażyć nasze roladki, zamiast piec je w piekarniku. Wówczas całość zajmie nam jeszcze mniej czasy.
Nasze roladki świetnie się będą komponowały z ryżem, makaronem ryżowym czy smażonymi warzywami. Jeśli jednak mamy ochotę postawić na prostotę, świetnie sprawdzi się również surówka z kapusty i marchewki - prostota i smak w jednym.
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 pęczek szczypiorku
- ok. 2–3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- wykałaczki lub sznurek kuchenny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka rozcinamy tak, by powstały cienkie plastry.
- Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, by miały równą grubość.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Szczypiorek siekamy.
- W misce mieszamy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy, miód i olej sezamowy.
- Na każdy plaster kurczaka wykładamy porcję farszu.
- Zwijamy w roladkę i zamykamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem.
- Roladki pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut.