Azjatycka nuta w polskim obiedzie. Te roladki znikną w kilka chwil

Azjatycka nuta w polskim obiedzie. Te roladki znikną w kilka chwil
Autor: Jacek Chabraszewski/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Lekkie i aromatyczne danie z odrobiną orientalnych smaków. Te roladki z kurczaka z imbirem i szczypiorkiem nie tylko wspaniale smakuje, ale również są świetnym oderwaniem od codziennej rutyny. Jeśli masz ochotę na coś ciekawego na dzisiejszy obiad - ten przepis jest idealnym wyborem.

Polski obiad z azjatycką nutą. Każdemu zasmakuje

Roladki z kurczaka nadziewane imbirem i szczypiorkiem to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Idealnie łączą w sobie polską kuchnię z lekkością kuchni azjatyckiej. Jest to danie niezwykłe proste do przygotowanie w wygląda elegancko - sprawdzsi się więc na codzienny obiad, jak i na wystawny posiłek.

Czy to połączenie działa? A no działa. Świeży, lekko ostry i niezwykle rozgrzewający aromat imbiru świetnie komponuje się z delikatnymi cebulowymi akcentami. A to wszystko świetnie łączy się z delikatnym kurczakiem tworząc połączenie idealne.

Łatwo dostępne składniki. Z tym najlepiej je podawać

Do przygotowania tego dania wystarczą łatwo dostępne składniki, a całość wychodzi niesamowita. Jeśli chcemy jeszcze przyspieszyć przygotowanie, możemy usmażyć nasze roladki, zamiast piec je w piekarniku. Wówczas całość zajmie nam jeszcze mniej czasy.

Nasze roladki świetnie się będą komponowały z ryżem, makaronem ryżowym czy smażonymi warzywami. Jeśli jednak mamy ochotę postawić na prostotę, świetnie sprawdzi się również surówka z kapusty i marchewki - prostota i smak w jednym.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ok. 2–3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • wykałaczki lub sznurek kuchenny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z kurczaka rozcinamy tak, by powstały cienkie plastry.
  • Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, by miały równą grubość.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Szczypiorek siekamy.
  • W misce mieszamy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy, miód i olej sezamowy.
  • Na każdy plaster kurczaka wykładamy porcję farszu.
  • Zwijamy w roladkę i zamykamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem.
  • Roladki pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej