Pieczona karkówka: przepis jak upiec schab w rękawie aby był soczysty
2021-12-13
łatwy
30 min
4
Pieczona karkówka to prawdziwy przysmak. Jest soczysta, aromatyczna i dosłownie rozpływa się w ustachu. Zobacz przepis i dowiedz się, jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z roztartym czosnkiem i przyprawami.
- Mięso natrzeć marynatą, umieścić w rękawie, zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, odczekać godzinę, a gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, mięso w rękawie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, nakłuć worek w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Najpierw piec 30 minut w temperaturze 200°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 30 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa.
- Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch schabu mógł się zrumienić.
- Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne