Pieczona karkówka: przepis jak upiec schab w rękawie aby był soczysty

Pieczona karkówka na obiad: przepis jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty
Autor: Shutterstock Soczysty schab karkowy pieczony w rękawie
łatwy
30 min
4

Pieczona karkówka to prawdziwy przysmak. Jest soczysta, aromatyczna i dosłownie rozpływa się w ustachu. Zobacz przepis i dowiedz się, jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z roztartym czosnkiem i przyprawami.
  • Mięso natrzeć marynatą, umieścić w rękawie, zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, odczekać godzinę, a gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, mięso w rękawie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, nakłuć worek w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Najpierw piec 30 minut w temperaturze 200°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 30 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa. 
  • Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch schabu mógł się zrumienić.
  • Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ: co zrobić ze SCHABU KARKOWEGO

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej