Majeranek ogrodowy: właściwości i zastosowanie

Majeranek ogrodowy: właściwości i zastosowanie

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Majeranek to jedna z popularniejszych przypraw w kuchni polskiej

Majeranek to nie tylko przyprawa kuchenna, lecz przede wszystkim zioło stosowane przy niestrawności czy przeziębieniu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma majeranek ogrodowy.

Majeranek ogrodowy (Majoran hortensis Moench) działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zioło pobudza również wydzielanie soków trawiennych. Majeranek pomaga też przy chorobach nerwowych i problemach z drogami oddechowymi.

Majeranek może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zewnętrznie jako maść – w przypadku kataru lub okładów – przeciw bólom reumatycznym czy głowy (10 dag majeranku + 2 szklanki cieplej oliwy). Wewnętrznie w formie naparu – na niestrawność czy przeziębienie (2 łyżki majeranku na 2 szklanki wrzątku – pół szklanki 2 lub 3 razy dziennie).

>>> Zioła w ogrodzie: MAJERANEK ogrodowy. Uprawa majeranku w ogrodzie

W kuchni: majeranek to przyprawa dodawana najczęściej do potraw ciężkostrawnych (zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, smażone ziemniaki, schab, flaki czy kiełbasa). Należy dodawać go pod koniec gotowania, tak aby nie stracił swojego aromatu

W kosmetyce: majeranek, a dokładnie olejek majerankowy, wykorzystywany jest między innymi do produkcji perfum, kremów czy mydła. Maść majerankowa, którą możemy kupić w aptece, przyśpiesza gojenie się ran i siniaków. Możemy stosować ją również w przypadku oparzeń czy ukąszeń.

Ocena: 5