Bez masy sprzątania, a z mnóstwem smaku. Te tacosy robię na każdą imprezę

Bez masy sprzątania, a z mnóstwem smaku. Te tacosy robię na każdą imprezę
Autor: Einstock/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Szybko, prosto i bez zbędnego bałaganu. Tacosy z blachy to idealny pomysł na ciekawy posiłek, który będzie gotowy w 35 minut. Przygotuj te przepyszne tacosy, które rozgrzeją serca całej rodziny. Smak, który sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.

Rozsmakuj się w meksykańskich klimatach. Maksimum smaku, minimum sprzątania

Tacosy z blaszki to idealny sposób na przepyszny posiłek w meksykańskim stylu. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować, a efekt wychodzi niesamowity. Choć długa lista składników może przerażać, tak naprawdę całość nie powinna nam zając więcej niż 35 minut. A co więcej? Te tacosy pozwolą nam mieć jak najmniej sprzątania.

Wszystko dlatego, że cały aromatyczny farsz przygotowujemy właśnie na jednej blaszce. Zapomnij o podsmażaniu osobno mięsa i warzyw - wszystko dzieje się w jednym miejscu. To idealny sposób na prosty sposób na szybki obiad dla całej rodziny, który smakuje obłędnie.

Każdy ma to co lubi. Idealne tacosy do obiadu i nie tylko 

Nasze mięsko wychodzi soczyste w środku i lekko podpieczone na wierzchu. Co więcej, duża ilość przypraw sprawia, że jest ono pełne aromatu. A dzięki temu, że warzywa pieką się razem z mięsem zyskują ciekawy smak. Jeśli chcemy możemy mięso zamienić na kurczaka lub roślinny odpowiednik.

Nasze tacosy sprawdzą się na prosty obiad, jak i na imprezę. To świetny sposób na aromatyczny obiad, który jest niezwykle elastyczny i prosty do przygotowania. Podawaj je w wersji "zrób swoje własne taco" ze wszystkimi dodatkami obok - niech każdy doda to co lubi.

SKŁADNIKI

  • Mięso i warzywa:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili lub więcej
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • 8 małych tortilli
  • 100 g startego sera
  • sok z 0,5 limonki
  • guacamole lub awokado w plasterkach
  • salsa lub pomidory
  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Na blaszkę wykładamy mięso mielone, pokrojone papryki i cebulę.
  • Całość skraplamy oliwą, dodajemy czosnek posiekany i wszystkie przyprawy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Tortille podgrzewamy na suchej patelni.
  • Na każdą tortillę nakładamy porcję mięsa z warzywami, podsypujemy serem, polewamy limonką i dodajemy ulubione dodatki.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej