Jak zrobić taco? Prosty przepis na pyszne meksykańskie taco

2019-12-31
jak_zrobic_taco_prosty_przepis.jpg
Autor: Shutterstock Meksykańskie taco to znane w Polsce składniki w ciekawym, ostrym zestawieniu
średni
45 min
4

Taco - to danie kuchni meksykańskiej z mielonym mięsem i warzywami. Trudne? Ależ skąd! Mając pod ręką pomidory, czosnek, trochę mięsa i innych składników, możesz szybko i łatwo przyrządzić meksykańskie taco. Podajemy prosty przepis. Jeśli zaś taco ci się znudziło, możesz z podobnych składników zrobić haszu.

 

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego

2 puszki krojonych pomidorów

oregano, bazylia, sól

kilka ząbków czosnku

przyprawa do taco

kilka świeżych pomidorów

ogórek świeży

cebula

śmietana 18%

starty ser żółty

sałata

sos tabasco

4 gotowe tortille

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obsmażyć mięso na patelni. Do garnka wrzucić pomidory z puszki. Dodać wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię, sól i mięso.

Wszystko wymieszać i dusić na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać przyprawę do taco i sos tabasco (ostrość wedle uznania).

W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory, ogórka, cebulę. Włożyć do miseczki. W drugiej połączyć porwaną sałatę ze śmietaną i serem.

Do tortilli włożyć po trochu mięsa, świeżych warzyw i sałaty z dodatkami. Zwinąć i gotowe!