Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Tortilla pszenna: jak zrobić idealne ciasto na tortillę? [przepis + WIDEO]
![Tortilla pszenna: jak zrobić idealne ciasto na tortillę? [przepis + WIDEO]](https://cdn17.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/jak-zrobic-ciasto-na-tortille.jpg)
Autor Zdjęcia: photos.com
Sprawdź, jak zrobić ciasto na tortillę pszenną - to bardzo proste!
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
W kuchni meksykańskiej tortilla to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej wykorzystywany jako baza do przyrządzania różnych potraw. Natomiast w kuchni hiszpańskiej tortillę robi się z ziemniaków pokrojonych w plasterki i jajek z różnymi dodatkami. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na tortillę pszenną.
Składniki
250 g mąki
1/2 szklanki wody
1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz.
Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki.
Smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
Gorące placki nadziewać farszem i zawinąć.