Tortilla pszenna: jak zrobić idealne ciasto na tortillę? [przepis + WIDEO]

Tortilla pszenna: jak zrobić idealne ciasto na tortillę? [przepis + WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Sprawdź, jak zrobić ciasto na tortillę pszenną - to bardzo proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W kuchni meksykańskiej tortilla to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej wykorzystywany jako baza do przyrządzania różnych potraw. Natomiast w kuchni hiszpańskiej tortillę robi się z ziemniaków pokrojonych w plasterki i jajek z różnymi dodatkami. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na tortillę pszenną.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz.

  • Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki.

  • Smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.

  • Gorące placki nadziewać farszem i zawinąć.

Ocena: 2,8