Tortilla pszenna: jak zrobić ciasto na tortillę? [przepis]

2023-07-19
Tortilla pszenna: jak zrobić ciasto na tortillę? [przepis]
Autor: Shutterstock Meksykańskie tortille to kukurydziane lub pszenne placki idealne do nadziewania rozmaitymi farszami
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

W kuchni meksykańskiej tortilla to płaski, okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, wykorzystywany jako baza do przyrządzania różnych potraw. Natomiast w kuchni hiszpańskiej tortillę robi się z ziemniaków pokrojonych w plasterki i jajek z różnymi dodatkami. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto na meksykańską tortillę pszenną.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz.
  • Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki.
  • Smażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
  • Gorące placki nadziewać farszem i zawinąć.
Kuchnia meksykańska: Fajita