To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Tajemnicą ich smaku jest ta aromatyczna przyprawa

Polska kuchnia to mnóstwo pysznych i aromatycznych potraw. Jednym z nich są kotlety mielone, które zawsze są na topie i często goszczą na naszych stołach. Co można dodać do kotletów mielonych, żeby były smaczniejsze? To klasyczne danie podkręci jedna aromatyczna przyprawa. Wystarczy pół łyżeczki pieprzu ziołowego, aby smak kotletów mielonych wynieść na zupełnie nowy poziom. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze kotlety mielone z pieprzem ziołowym.
Czym doprawić kotlety mielone?
W tradycyjnych przepisach na domowe kotlety mielone wykorzystuje się dwie podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. Ten przepis nieco różni się od klasycznego, ponieważ doprawia się je pieprzem ziołowym. Jest to mieszanka przypraw, która ma dość ostry smak i ziołowy aromat. Mimo że w nazwie pojawia się pieprz, ta mieszanka go nie zawiera. W skład pieprzu ziołowego wchodzą takie przyprawy i zioła, jak gorczyca biała, kolendra, cząber, rozmaryn, majeranek, słodka papryka, cebula, czosnek oraz liście laurowe.
Jeżeli zastanawiacie się, czy do kotletów mielonych można dodać pieprz ziołowy, odpowiedź jest twierdząca. Pieprz ziołowy idealnie podkreśla smak kotletów mielonych, nadając im złożoności i głębi. Używa się go tak samo jak czarny. Jest także doskonałą alternatywą dla osób uczulonych na zwykły pieprz czarny.
Jak zrobić kotlety mielone z pieprzem ziołowym?
Przepis na kotlety mielone, których smak podkręca pieprz ziołowy, jest łatwy i szybki. Danie przyrządza się praktycznie tak samo jak tradycyjną wersję. Przygotowanie nie jest więc skomplikowane, a lista składników obejmuje tylko kilka produktów. Można je kupić przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. Kotlety mielone z pieprzem ziołowym robi się w miarę szybko i błyskawicznie znikają z talerzy.
Jak więc usmażyć pełne smaku soczyste kotlety mielone z dodatkiem aromatycznego pieprzu ziołowego? Jest to zadanie łatwe, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego doprawionej pieprzem ziołowym
- 2. krok – uformowanie kotletów mielonych i obtoczenie ich w bułce tartej
- 3. krok – usmażenie kotletów mielonych z pieprzem ziołowym na patelni
Z czym podawać kotlety mielone z pieprzem ziołowym?
Wyjątkowo smaczne i soczyste kotlety mielone z pieprzem ziołowym to pomysł na rodzinny obiad. Każdy będzie pod wrażeniem takiego posiłku. Aby obiad był kompletny i bardziej sycący, warto podać do niego różne dodatki. Aromatyczne kotlety świetnie smakują z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Można podać do nich zasmażane buraczki lub kapustę. Sprawdzą się też domowe surówki, takie jak mizeria czy z kapusty kiszonej. Po ostygnięciu można wykorzystać je jako dodatek do kanapek.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 czerstwa kajzerka + 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę przełożyć do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą z mleka i rozdrobnioną kajzerkę. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę mięsną.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety mielone z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniaki i chrupiącą surówką.