Kotlety mielone krok po kroku: tradycyjne mielone

Matka i syn gotują
Kotlety mielone krok po kroku: tradycjne mielone
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety mielone doskonale smakują z sosami - idealny jest grzybowy lub koperkowy.
łatwy
35 min
4

Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań kuchni domowej. Często jednak ich przyrządzenie sprawia problem nawet osobom, które początki w kuchni mają już za sobą. Jak zrobić pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem? Gdy marzysz o skwierczących  mielonych wprost z patelni - wypróbuj nasz przepis!

Według tego samego  przepisu na kotlety mielone możemy przygotować pulpeciki czy klopsiki. Pierwsze krótko obsmażamy, a następnie dusimy w sosie, drugie (bez panierowania w bułce tartej) wrzucamy na gotującą osolona wodę lub bulion i gotujemy do miękkości.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa (może być z szynki, łopatki lub biodrówki wieprzowej, ale także z indyka lub kurczaka)
  • 1 wysuszona bułka kajzerka
  • 1 spora cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie lub mleku.
  • Cebulę obrać i zetrzeć na arce o drobnych oczkach
  • Wymieszać z mięsem, jajkiem, odciśniętą z płynu bułką i przyprawami
  • Masę mięsną wyrobić i rękami umoczonymi w wodzie lub oleju formować kotlety (z podanej proporcji powinno wyjść ok. 10 średnich kotletów mielonych)
  • Kotleciki obtaczać w bułce tartej.
  • Na patelni dość mocno rozgrzać olej, układać na niej kotlety.Smażyć na sporym ogniu do lekkiego zrumienia z jednej strony. Kotlety odwrócić i jeszcze 1-2 minuty smażyć na mocniejszym ogniu, po czym zmniejszyć płomień co najmniej o połowę. Powoli smażyć kotlety ok. 10 minut.
  • Sprawdzić, czy w środku nie są surowe - nakłuć je widelcem i lekko nacisnąć - jeśli sos wypływający ze środka jest bezbarwny i wygląda jak tłuszcz - kotlety są w środku usmażone. Jeśli zaś płyn jest lekko zabarwiony  - kotlety wymagają jeszcze dosmażenia.
  • Ostatnie 1-2 minuty smażymy kotlety ponownie na większym ogniu, by ich skórka była chrupiąca.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Matka i syn gotują