Ta mizeria nie ma sobie równych. Hitowy przepis, który podbije niejedno podniebienie

mizeria to petarda
Autor: Shutterstock Mizeria z tym sosem to petarda. Oto prosty przepis na sałatkę z ogórków w nowej odsłonie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Mizeria to znana i lubiana sałatka z ogórków. Jest nie tylko łatwa i szybka do zrobienia. Smakuje pysznie i pasuje do prawie każdego dania głównego. Sekretem tego przepisu na mizerię jest oryginalny sos, który doskonale łączy się z ogórkami. Poznajcie nowy przepis na zachwycającą mizerię do obiadu.

Mizeria – uniwersalna sałatka do każdego obiadu

Sałatka z ogórków podana z sosem to doskonały dodatek do obiady. Pysznie komponuje się z daniami mięsnymi i potrawami wegetariańskimi. Zaletą mizerii jest to, że można ją zrobić błyskawicznie z kilku prostych składników. Chociaż w sieci krąży mnóstwo przepisów na mizerię, warto wybrać ten i przekonać się, że tę popularną sałatkę można zrobić w inny sposób.

Jak zrobić mizerię inaczej?

Przepis na mizerię w nowej odsłonie nie jest skomplikowany. Sałatkę z ogórków robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Pokrojone w plasterki ogórki i piórka czerwonej cebuli należy wymieszać z sosem. To właśnie on jest odpowiedzialny za oryginalny smak mizerii. Do śmietany dodaje się majonez, musztardę klasyczną i francuską, czosnek, koperek i miód. Sos doprawia się tradycyjnymi przyprawami, czyli solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Co dodać do mizerii, żeby była pyszna?

W tym przepisie za super smak odpowiada sos, który doskonale komponuje się z ogórkami i czerwoną cebulą. To dzięki niemu mizeria jest tak pyszna. Klasyczna mizeria ze śmietaną czy jogurtem jest dobra, ale kiedy ogórki połączy się z tym pysznym sosem, każdy kubek smakowy będzie zachwycony. Przyjemnym dodatkiem jest także koperek, który nadaje świeżość.

SKŁADNIKI

  • 4-5 ogórków gruntowych
  • 1 czerwona cebula

  • sos:
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki pokroić na plasterki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Przełożyć do miski.
  • Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, miodem oraz oboma musztardami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać.
  • Sos wlać do ogórków z cebulą i wymieszać.
  • Podawać jako sałatkę do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej