Mizeria ze śmietaną: klasyczny przepis
Mizeria ze śmietaną należy do najczęściej wybieranych przez Polaków towarzyszy głównego dania obiadowego. Zobaczcie, jaki przepis na mizerię ze śmietaną prezentujemy tym razem!
Polecamy także przepisy na: Sałata ze śmietaną oraz Mizeria z ogórków do słoika
Mizeria - pyszna surówka z niczego
Staropolskie słowo mizeria oznacza niedostatek, ubogą wersję, niski stan lub złą jakość. Świeże ogórki uważano, i słusznie, za warzywo mało pożywne. My z naszymi zasobami wiedzy wiemy, że ogórki są niskokaloryczne, ale wartościowe pod względem witamin i mikroelementów, jakie zawierają.
Mizeria ma wiele regionalnych odmian. Najprostsza, z naszego przepisu, także może znacząco się różnić smakiem w zależności od regionu. Na Mazowszu i Kujawach mizeria często jest słodkawa - wręcz dosładzana - a pieprzu do niej używa się oszczędnie. Na Podlasiu możemy zetknąć się z kolei z wersją mocno zakwaszoną, z dodatkiem roztartej cebuli lub czosnku.
Jeśli lubicie mizerię tak jak my, to pokochacie te przepisy na chrupkie wersji mizerii:
Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę
Turecka mizeria z ogórków i cebuli: pokochacie od pierwszego kęsa
Mizerię można również zakonserwować. Polecamy świetny przepis na Mizerię na zimę do słoików
SKŁADNIKI
- 2 ogórki gruntowe
- 1 łyżka koperku świeżego lub mrożonego
- pieprz mielony
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w talarki lub półtalarki. Solimy do smaku i odstawiamy na chwilę.
- W tym czasie śmietanę doprawiamy pieprzem i koperkiem. Jeśli śmietana jest słodka - można ją lekko dokwasić - sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym (odrobina na czubku łyżeczki) lub winnym octem.
- Ogórki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy ze śmietaną i podajemy na stół. Smacznego!