Mizeria ze śmietaną: klasyczny przepis

Mizeria ze śmietaną
Autor: Shutterstock Mizeria - niby  tylko ogórki ze śmietaną - ale ile domów tyle sposobów przyprawiania tego prostego dania
łatwy
10 min
4

Mizeria ze śmietaną należy do najczęściej wybieranych przez Polaków towarzyszy głównego dania obiadowego. Zobaczcie, jaki przepis na mizerię ze śmietaną prezentujemy tym razem!

Polecamy także przepisy na: Sałata ze śmietaną  oraz   Mizeria z ogórków do słoika 

Mizeria - pyszna surówka z niczego

Staropolskie słowo mizeria oznacza niedostatek, ubogą wersję, niski stan lub złą jakość. Świeże ogórki uważano, i słusznie, za warzywo mało pożywne. My z naszymi zasobami wiedzy wiemy, że ogórki są niskokaloryczne, ale wartościowe pod względem witamin i mikroelementów, jakie zawierają. 

Mizeria ma wiele regionalnych odmian. Najprostsza, z naszego przepisu, także może znacząco się różnić smakiem w zależności od regionu. Na Mazowszu i Kujawach mizeria często jest słodkawa - wręcz dosładzana - a pieprzu do niej używa się oszczędnie. Na Podlasiu możemy zetknąć się z kolei z wersją mocno zakwaszoną, z dodatkiem roztartej cebuli lub czosnku.

Jeśli lubicie mizerię tak jak my, to pokochacie te przepisy na chrupkie wersji mizerii:

Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę

Turecka mizeria z ogórków i cebuli: pokochacie od pierwszego kęsa

Mizeria z ogórków po włosku

Mizeria po ukraińsku

Mizerię można również zakonserwować. Polecamy świetny przepis na Mizerię na zimę do słoików

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w talarki lub półtalarki. Solimy do smaku i odstawiamy na chwilę.
  • W tym czasie śmietanę doprawiamy pieprzem i koperkiem. Jeśli śmietana jest słodka - można ją lekko dokwasić - sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym (odrobina na czubku łyżeczki)  lub winnym octem.
  • Ogórki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy ze śmietaną i podajemy na stół. Smacznego!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?