Zostały ci brokuły i kalafior? Zrobisz z nich pełną smaku i zdrowia sałatkę

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z brokułami i kalafiorem uzupełniona sosem jogurtowym jest pysznym połączeniem smaków. To doskonały pomysł na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają w lodówce i brakuje koncepcji, co z nimi zrobić. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i zawiera sporą porcję zdrowia. Jak więc ją przyrządzić? Oto łatwy przepis na wyjątkowo dobrą sałatkę z brokułami i kalafiorem.
Czy kalafior można łączyć z brokułami?
Jeżeli zastanawiacie się, czy kalafior i brokuły można jeść razem, odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisie na pyszną sałatkę z tymi warzywami w rolach głównych. Kalafior i brokuły świetnie się uzupełniają i stanowią przepyszny kulinarny duet. Idealnie sprawdzą się w sałatce, ale oba warzywa można wykorzystać także w zupach, zapiekankach i daniach typu stir-fry. To również smaczny dodatek do potraw mięsnych.
Czy połączenie brokuł i kalafiora jest zdrowe?
Zarówno kalafior, jak i brokuły, są zaliczane do zdrowych i bogatych w wiele cennych składników odżywczych warzyw. Dlaczego warto łączyć te dwa warzywa? Brokuły i kalafior są doskonałym źródłem witamin z grupy B, C, K i A. Zawierają potas, wapń, magnez, mangan i żelazo. Oba warzywa zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wykazują działanie przeciwzapalne i zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Są niskokaloryczne, więc idealnie sprawdzą się podczas diety odchudzającej.
Jak zrobić sałatkę z brokułami i kalafiorem?
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę z różyczkami kalafiora i brokuła z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Lista składników obejmuje produkty, które można kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Do sałatki można wykorzystać resztki warzyw z lodówki. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Sałatka brokułowo-kalafiorowa świetnie sprawdzi się podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Wszystkie składniki są pełne witamin i minerałów, a także korzystanie wpływają na zdrowie całego organizmu. Można podawać ją na lunch lub kolację. Stanowi także smaczny dodatek do obiadu.
Jak więc zrobić pełną smaku i bogatą w odżywcze składniki sałatkę z brokułami i kalafiorem? Aby przyrządzić tę sałatkę wystarczy 20 minut i kilka łatwo dostępnych produktów.
- 1. krok – ugotowanie brokuł i kalafiora
- 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
- 3. krok – wymieszanie brokuł i kalafiora z pozostałymi składnikami
- 4. krok – połączenie sałatki brokułowo-kalafiorowej z sosem
SKŁADNIKI
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokuła
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 50 g czarnych oliwek
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Sos:- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior i brokuł pokroić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Do miski przełożyć ugotowane różyczki kalafiora i brokuła. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cebulę oraz posiekane oliwki.
- Sałatkę skropić sosem i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
- Podawać na lunch, jako dodatek do obiadu lub na kolację.