Tylko tak gotuję brokuły. Dzięki temu trikowi zawsze mają piękny zielony kolor
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Warto więc jeść je częściej. Jak jednak ugotować brokuły, aby zachowały swój piękny intensywnie zielony kolor? Co zrobić, aby po ugotowaniu brokuły były chrupiące? Idealnie sprawdzi się prosty patent, dzięki któremu brokuły z wody będą smakować wyśmienicie, zachowają swój oryginalny kolor i wszystkie składniki odżywcze.

Spis treści
- Jakie właściwości mają brokuły?
- Jak pokroić brokuł do gotowania?
- Jak ugotować brokuły, żeby nie straciły koloru?
- Zawsze zielone brokuły – proste przepisy
Jakie właściwości mają brokuły?
Brokuły to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Zawierają wiele cennych składników odżywczych i świetnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Jak brokuły wpływają na zdrowie?
- Bogactwo witamin i minerałów. Brokuły są doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K, witamin z grupy B, witaminy A, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.
- Silne działanie antyoksydacyjne. Brokuły zawierają silne antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób.
- Wsparcie dla układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartość witaminy C i antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami.
- Działanie przeciwnowotworowe. Badania naukowe wykazują, że brokuły zawierają sulforafan, który ma działanie antynowotworowe.
- Wsparcie dla zdrowia serca. Brokuły pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- Wsparcie dla zdrowych oczu. Brokuły są bogate w luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
- Wspomaganie trawienia. Dzięki zawartość błonnika wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi.
- Działanie detoksykacyjne. Pomagają w usuwaniu toksyn i szkodliwych substancji z organizmu.
- Wsparcie dla zdrowych kości. Zawartość witaminy K i wapnia zapewnia zdrowe i mocne kości oraz zapobiega osteoporozie.
- Zastrzyk dla urody. Antyoksydanty zawarte w brokułach chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i promieniowanie UV, opóźniając procesy starzenia się skóry.
Jak pokroić brokuł do gotowania?
Brokuły są nie tylko pełne zdrowia, ale i mają wszechstronne zastosowanie. Sprawdzają się jako dodatek do obiadu, składnik sałatek i past kanapkowych. Można je piec, smażyć, a nawet jeść na surowo. Najpopularniejszym sposobem przygotowania jest gotowanie różyczek brokuła w wodzie. Najlepiej gotować je krótko, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Zanim jednak brokuły trafią do garnka z wrzątkiem, warto wiedzieć jak je pokroić.
Pierwszym krokiem jest opłukanie pod bieżącą wodą i osuszenie brokuła. Następnie należy pokroić je na różyczki. Oznacza to, że trzeba odkroić twardą i grubą łodygę, tak aby została sama główka. Następnie odcina się małe różyczki. Powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Pokrojone na różyczki brokuły przed gotowaniem można włożyć do zimnej wody z octem i odstawić na kilka minut. Ten prosty trik sprawi, że wszystkie zanieczyszczenia, bakterie i inne mikroorganizmy zginą.
Dlaczego warto kroić brokuły na różyczki? Przygotowane w ten sposób brokuły szybciej się gotują, wyglądają estetycznie i są łatwiejsze do zjedzenia. Pokrojone na różyczki brokuły są idealnym składnikiem wielu potraw.
Jak ugotować brokuły, żeby nie straciły koloru?
Gotowane w wodzie brokuły to najłatwiejszy i najszybszy sposób ich przygotowania. Co zrobić, żeby brokuł był zielony po ugotowaniu? Wystarczy zastosować prosty patent, który popularny wśród szefów kuchni renomowanych restauracji.
Brokuły po ugotowaniu zachowają swój intensywnie zielony kolor i jędrną strukturę, kiedy do gotującej się wody doda się trzy składniki. Do wrzątku należy wsypać po jednej łyżeczce soli i cukru oraz wlać sok z połowy cytryny. Następnie do garnka wkłada się pokrojone na różyczki brokuły i gotuje około 4 minut. Po ugotowaniu należy je odcedzić i błyskawicznie przełożyć do miski z zimną wodą. Ten prosty trik zatrzyma proces gotowania, a brokuły będą miały piękny zielony kolor i staną się przyjemnie chrupiące.
Zawsze zielone brokuły – proste przepisy
Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z brokułami w rolach głównych. Stosując prosty patent na zawsze zielone brokuły z wody możecie przyrządzić znakomite dania, które urzekną wyglądem i oczarują smakiem.
- Dzięki tej zapiekance moje dzieci polubiły brokuły. Robi się ją kilka minut
- Brokuły z sosem serowym: przepis na proste i zdrowe danie
- Brokuły na ciepło w oliwie - pyszna jarzynka z brokułów na sposób grecki
- Brokuły w cieście francuskim
- Pasta kanapkowa z brokułem i jajkiem. Idealna na śniadanie, kolację lub imprezę
Zobacz galerię z przepisem na pyszny i aromatyczny makaron spaghetti z brokułami i groszkiem. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o zielonych warzywach.
