Brokuły na ciepło w oliwie - pyszna jarzynka z brokułów na sposób grecki

Brokuły na ciepło w oliwie - pyszna jarzynka z brokułów na sposób grecki
Autor: Shutterstock Brokuły na ciepło w oliwie to popularna w Grecji przystawka
łatwy
20 min
4

Brokuły na ciepło w oliwie to pyszna przekąska w stylu Greckim. Brokuły pomału gotowane w oliwie aromatyzowanej czosnkiem smakują świetnie, do tego typowo greckie dodatki - feta i oliwki nadają daniu niepowtarzalny, śródziemnomorski charakter.

Składniki

1 kg brokułów

3 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

3-4 łyżki oliwek

pieprz

kilka kawałków fety

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Czosnek obrać, posiekać i zalać oliwą, odstawić na godzinę.

Brokuły opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.

Oliwę z czosnkiem rozgrzać w garnku na średnim ogniu.

Włożyć brokuły, przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu 10 min.

W tym czasie pokroić oliwki w plasterki i dodać do brokułów, podgrzewać jeszcze chwilę.

Brokuły wyłożyć na talerze, posypać tartym serem i udekorować kawałkami fety.

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej