Brokuły na ciepło w oliwie - pyszna jarzynka z brokułów na sposób grecki

Brokuły na ciepło w oliwie - pyszna jarzynka z brokułów na sposób grecki
Autor: Shutterstock Brokuły na ciepło w oliwie to popularna w Grecji przystawka
łatwy
20 min
4

Brokuły na ciepło w oliwie to pyszna przekąska w stylu Greckim. Brokuły pomału gotowane w oliwie aromatyzowanej czosnkiem smakują świetnie, do tego typowo greckie dodatki - feta i oliwki nadają daniu niepowtarzalny, śródziemnomorski charakter.

SKŁADNIKI

  • 1 kg brokułów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwek
  • pieprz
  • kilka kawałków fety

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać, posiekać i zalać oliwą, odstawić na godzinę.
  • Brokuły opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
  • Oliwę z czosnkiem rozgrzać w garnku na średnim ogniu.
  • Włożyć brokuły, przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu 10 min.
  • W tym czasie pokroić oliwki w plasterki i dodać do brokułów, podgrzewać jeszcze chwilę.
  • Brokuły wyłożyć na talerze, posypać tartym serem i udekorować kawałkami fety.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej