Brokuły na ciepło w oliwie - pyszna jarzynka z brokułów na sposób grecki
2021-11-15
łatwy
20 min
4
Brokuły na ciepło w oliwie to pyszna przekąska w stylu Greckim. Brokuły pomału gotowane w oliwie aromatyzowanej czosnkiem smakują świetnie, do tego typowo greckie dodatki - feta i oliwki nadają daniu niepowtarzalny, śródziemnomorski charakter.
SKŁADNIKI
- 1 kg brokułów
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwek
- pieprz
- kilka kawałków fety
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać, posiekać i zalać oliwą, odstawić na godzinę.
- Brokuły opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
- Oliwę z czosnkiem rozgrzać w garnku na średnim ogniu.
- Włożyć brokuły, przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu 10 min.
- W tym czasie pokroić oliwki w plasterki i dodać do brokułów, podgrzewać jeszcze chwilę.
- Brokuły wyłożyć na talerze, posypać tartym serem i udekorować kawałkami fety.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?