Dzięki tej zapiekance moje dzieci polubiły brokuły. Robi się ją kilka minut

2025-02-28
Kinga Goldstein
Dzięki tej zapiekance moje dzieci polubiły brokuły. Robi się ją kilka minut
Autor: Shutterstock.com Dzięki tej zapiekance moje dzieci polubiły brokuły. Robi się ją kilka minut
łatwy
15 min
4

Brokuły - jedny je uwielbiają a inni wręcz nie mogą znieść myśli o nich. Jednak z ta zapiekanka podbija serce każdego, kto choć raz jej spróbuje. Wspaniała brokułowa zapiekanka z kremowym sosem posypana boczkiem jest łatwą drogą do polubienia tego warzywa. A przygotowanie jej jest niezwykle proste.

Idealna na obiad czy kolację. Ta zapiekanka to hit

Kremowa zapiekanka z brokułem i boczkiem to idealny pomysł na obiad czy kolację. Nie tylko wspaniale smakuje, ale idealnie łączy ze sobą struktury. Połączenie brokuła z lekko słonawym boczkiem i ciepłym ciągnącym się serem jest z pewnością jednym z najlepszych.

Dzięki dodatkowi boczku nasza zapiekanka nabiera wspaniale głębokiego smaku i aromatu, przy tym dodając chrupiący element, który jeszcze bardziej wyróżnia tę warzywną zapiekankę na tle innych.

Ta zapiekanka sprawdzi się również jako ciekawa przystawka imprezie ze znajomymi oraz będzie idealnym sposobem na wprowadzenie brokuła do diety naszych pociech.

Dlaczego warto jeść tę zapiekankę? Brokuły to skarbnica minerałów

Sam w sobie brokuł jest bowiem bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów oraz witaminy C, K, B6, B2, E i A. Ponadto znajdziemy w nim karotenoidy, które mają pozytywny wpływ na wzrok oraz spore ilości potasu, wapnia i innych bezcennych minerałów.

Nie każdy zdaje sobie również sprawę, że brokuły zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego. Warto więc włączyć to warzywo do diety, a ta zapiekanka może być w tym niezwykle pomocna.

SKŁADNIKI

  • 2 świeże brokuły 
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki kremówki min. 30 proc.
  • 100 g sera tartego
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły dokładnie płuczemy i dzielimy na różyczki.
  • Chwilę gotujemy je w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Różyczki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Do miski wlewamy śmietankę.
  • Dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, ser i przyprawy.
  • Sos wlewamy do brokułów.
  • Na wierzchu kładziemy pokrojony na mniejsze kawałki boczek.
  • Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Kinga Goldstein