Brokuły pod beszamelem: nie tylko dla wegetarian [przepis]

Brokuły pod beszamelem
Autor: thinkstockphotos.com Brokuły zapieczone pod beszamelem to idealna przekąska na lunch czy kolację
średni
25 min
4

Brokuły pod beszamelem, ze względu na dużą zawartość chromu, zaleca się cukrzykom, a zwłaszcza nadciśnieniowcom, gdyż zawarte w nich substancje włókniste obniżają poziom cholesterolu. Sprawdź, jak zapiec brokuły pod beszamelem - podajemy dobry przepis.

Brokuły, czyli samo zdrowie

Brokuły są podobne w smaku i wyglądzie do kalafiora. Jednak ich róże kwiatowe są dużo mniejsze od róż kalafiora i są ciemnozielone.

Brokuły zawierają witaminy C, B, PP i A oraz przeciwutleniacze, m.in. beta-karoten, indolinę, witaminę C, kwercetynę i glukarat. Zaobserwowano, że wśród osób, które często spożywały brokuły, jest mniejsza zachorowalność na nowotwory.

Brokuły, podobnie jak inne warzywa kapustne, przyspieszają wydalanie estrogenów i dlatego m.in. mają korzystny wpływ w przypadku leczenia raka sutka.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 100 g brokułów
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka natki pietruszki
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 20 g startego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • sól
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły podziel na cząstki, ugotuj na chrupko (na parze lub w niewielkiej ilości wody).
  • Masło rozgrzej, mąkę wymieszaj z tłuszczem, zasmaż, nie rumieniąc. Wlej powoli zimne mleko, mieszając trzepaczką, zagotuj.
  • Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Sos beszamelowy powinien mieć gładką, kremową konsystencję.
  • Sos wymieszaj z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw jeszcze solą.
  • Brokuły ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem, posyp startym serem, bułką tartą i zapiecz w gorącym piekarniku 10 minut.