Brokuły pod beszamelem: nie tylko dla wegetarian [przepis]
Brokuły pod beszamelem, ze względu na dużą zawartość chromu, zaleca się cukrzykom, a zwłaszcza nadciśnieniowcom, gdyż zawarte w nich substancje włókniste obniżają poziom cholesterolu. Sprawdź, jak zapiec brokuły pod beszamelem - podajemy dobry przepis.
Brokuły, czyli samo zdrowie
Brokuły są podobne w smaku i wyglądzie do kalafiora. Jednak ich róże kwiatowe są dużo mniejsze od róż kalafiora i są ciemnozielone.
Brokuły zawierają witaminy C, B, PP i A oraz przeciwutleniacze, m.in. beta-karoten, indolinę, witaminę C, kwercetynę i glukarat. Zaobserwowano, że wśród osób, które często spożywały brokuły, jest mniejsza zachorowalność na nowotwory.
Brokuły, podobnie jak inne warzywa kapustne, przyspieszają wydalanie estrogenów i dlatego m.in. mają korzystny wpływ w przypadku leczenia raka sutka.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 100 g brokułów
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
- łyżka natki pietruszki
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 20 g startego żółtego sera
- 1 żółtko
- sól
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły podziel na cząstki, ugotuj na chrupko (na parze lub w niewielkiej ilości wody).
- Masło rozgrzej, mąkę wymieszaj z tłuszczem, zasmaż, nie rumieniąc. Wlej powoli zimne mleko, mieszając trzepaczką, zagotuj.
- Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Sos beszamelowy powinien mieć gładką, kremową konsystencję.
- Sos wymieszaj z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw jeszcze solą.
- Brokuły ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem, posyp startym serem, bułką tartą i zapiecz w gorącym piekarniku 10 minut.