Pasta kanapkowa z brokułem i jajkiem. Idealna na śniadanie, kolację lub imprezę

pasta kanapokowa z barokułem i jajkami
Autor: Shutterstock Przepis na mega zdrową pastę kanapkową z brokułem i jajkiem jest prosty.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielone warzywa są pyszne, zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Właśnie dlatego zielony brokuł stał się gwiazdą tej smakowitej pasty kanapkowej. To smaczne i zdrowe urozmaicenie śniadania i kolacji. Pastę brokułową z dodatkiem jajek robi się bardzo szybko i bez najmniejszych problemów. Zobaczcie, jak zrobić pastę kanapkową z brokułem i jajkiem.

Pasta kanapkowa z brokułem i jajkami – składniki

Do przygotowania domowej pasty kanapkowej potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Oprócz brokuła i jajek potrzebny będzie szczypiorek, czosnek oraz gęsty jogurt grecki. Pastę należy doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Do pasty kanapkowej można wykorzystać brokuły, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i nie wylądują w koszu z odpadami bio.

Jakie właściwości mają brokuły?

Brokuły pojawiły się w Polsce za sprawą Królowej Bony. Warto wiedzieć, że brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Zaliczane są do warzyw niskokalorycznych o niskim indeksie glikemicznym. Porcja o wadze 100 g to tylko 30 kalorii. Są bogate w witaminy jak C, A i z grupy B oraz bogate wapń, fosfor, chrom, żelazo i miedź. Na stale powinny zagościć w menu osób zmagających się z anemią.

Jak zrobić pastę kanapkową z brokułem i jajkami?

Przepis na pyszną i zdrową pastę brokułową z dodatkiem jajek na twardo jest łatwy i szybki. Pastę przyrządza się w kilku bardzo łatwych krokach.

  • 1. krok – ugotowanie różyczek brokuła i jajek na twardo
  • 2. krok – posiekanie i wymieszanie składników
  • 3. krok – odstawienie pasty kanapkowej, aby smaki się przegryzły

Jak podawać pastę kanapkową z brokułem i jajkami?

Smakowita i pełna zdrowia pasta z dodatkiem brokuła i jajek na twardo to pomysł na śniadanie. Wystarczy podać do niej kromki chleba na zakwasie, chrupiące tosty lub domowe kajzerki. Przepis świetnie odpowiada na pytanie, co można zrobić z brokuła na kolację. Zamiast pieczywa pastę można zaserwować ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki lub waflami ryżowymi. W takiej formie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 500 g brokułu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  • Obrane jajka bardzo drobno posiekać. Dodać brokuł, szczypiorek i jogurt grecki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację oraz jako przekąskę.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej