Pasta kanapkowa z brokułem i jajkiem. Idealna na śniadanie, kolację lub imprezę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielone warzywa są pyszne, zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Właśnie dlatego zielony brokuł stał się gwiazdą tej smakowitej pasty kanapkowej. To smaczne i zdrowe urozmaicenie śniadania i kolacji. Pastę brokułową z dodatkiem jajek robi się bardzo szybko i bez najmniejszych problemów. Zobaczcie, jak zrobić pastę kanapkową z brokułem i jajkiem.
Pasta kanapkowa z brokułem i jajkami – składniki
Do przygotowania domowej pasty kanapkowej potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Oprócz brokuła i jajek potrzebny będzie szczypiorek, czosnek oraz gęsty jogurt grecki. Pastę należy doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do pasty kanapkowej można wykorzystać brokuły, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i nie wylądują w koszu z odpadami bio.
Jakie właściwości mają brokuły?
Brokuły pojawiły się w Polsce za sprawą Królowej Bony. Warto wiedzieć, że brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Zaliczane są do warzyw niskokalorycznych o niskim indeksie glikemicznym. Porcja o wadze 100 g to tylko 30 kalorii. Są bogate w witaminy jak C, A i z grupy B oraz bogate wapń, fosfor, chrom, żelazo i miedź. Na stale powinny zagościć w menu osób zmagających się z anemią.
Jak zrobić pastę kanapkową z brokułem i jajkami?
Przepis na pyszną i zdrową pastę brokułową z dodatkiem jajek na twardo jest łatwy i szybki. Pastę przyrządza się w kilku bardzo łatwych krokach.
- 1. krok – ugotowanie różyczek brokuła i jajek na twardo
- 2. krok – posiekanie i wymieszanie składników
- 3. krok – odstawienie pasty kanapkowej, aby smaki się przegryzły
Jak podawać pastę kanapkową z brokułem i jajkami?
Smakowita i pełna zdrowia pasta z dodatkiem brokuła i jajek na twardo to pomysł na śniadanie. Wystarczy podać do niej kromki chleba na zakwasie, chrupiące tosty lub domowe kajzerki. Przepis świetnie odpowiada na pytanie, co można zrobić z brokuła na kolację. Zamiast pieczywa pastę można zaserwować ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki lub waflami ryżowymi. W takiej formie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę.
SKŁADNIKI
- 500 g brokułu
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Obrane jajka bardzo drobno posiekać. Dodać brokuł, szczypiorek i jogurt grecki. Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
- Podawać jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację oraz jako przekąskę.