Wybierz te cytryny, a wyciśniesz więcej soku. Żadne triki nie będą potrzebne

2023-02-17 11:09

Sok z cytryny zazwyczaj wykorzystujemy w niewielkich ilościach. Nieco do sosu sałatkowego, łyżeczka czy dwie, aby urozmaicić smak herbaty czy kilka kropli, by podkręcić smak zupy. Jeśli jednak chcesz przygotować wyrazistą lemoniadę, koktajl zdrowotny lub syrop o intensywnie cytrynowym aromacie, soku musi być dużo. Wtedy przydają się kuchenne triki, ale zanim je zastosujesz, warto wybrać odpowiednie cytryny.

Sok z cytryn
Autor: Shutterstock Aby uzyskać jak najwięcej soku z cytryn, trzeba wybrać odpowiednie owoce.

Jakie cytryny kupić na sok?

Cały proces wyciskania soku będzie efektywniejszy, jeśli już w sklepie pomyślisz o przeznaczeniu owoców. Aby wycisnąć z cytryn naprawdę dużo aromatycznego płynu wybierz właściwe owoce. Najbardziej soczyste i idealne do wyciskania są cytryny, które:

  • mają cienką, raczej bladą skórkę;
  • są miękkie, dają się bez problemu ucisnąć palcami;
  • gdy przesuniesz po ich skórce palcami lekko uciskając, przez chwilę pozostaje na nich ślad.

Tę samą metodę możesz zastosować kupując na sok limonki. Wybieraj te z cienką i bladą skórką, mogą na nich nawet pojawiać się już delikatne brązowe ślady. Te piękne i intensywnie zielone zostaw do dekoracji drinków ;). Pamiętaj, że cytryny o grubej skórce i intensywnym żółtym kolorze oddają mniej soku. Oczywistym jest też, że owoce wyschnięte, pomarszczone nie będą już tak soczyste.

Jak przechowywać cytryny na sok?

Jeśli soku z cytryn nie będziesz wyciskać od razu, włóż owoce do woreczka strunowego, szczelnie zamknij i umieść w lodówce. Dzięki temu nie będą wysychać. Jeśli zostawisz je pięknie ułożone w ozdobnej misie na blacie w ciepłej kuchni, szybko wyschną. Poza tym nie wybierałaś tych najpiękniejszych, więc i efekt dekoracyjny będzie znikomy.

Internetowe tipy na zwiększenie soczystości cytryn

W sieci można znaleźć wiele sposobów na to, by z kupionych już cytryn wycisnąć jak najwięcej soku oraz produktów, które mogą w tym pomóc. Oczywiście wyciskarka do cytrusów ułatwi sprawę, przyspieszy proces i pozwoli wycisnąć owoc do ostatniej kropelki, ale bez niej też można sobie poradzić. Przydatna jest  z pewnością miseczka ze specjalnym dziubkiem lub frezowany, drewniany wyciskacz. Jeśli nie masz takich pomocy, wystarczy siła rąk i zwykła łyżka. Jak wycisnąć cytrusy bez wyciskarki? Co jeszcze może pomóc?

  • rolowanie owoców po blacie z lekkim dociskaniem - wypróbowałam i stosuję, bo działa;
  • przecinanie cytryny na pół wzdłuż zamiast w poprzek - wypróbowałam i nie zauważyłam różnicy;
  • podgrzanie cytryn w kuchence mikrofalowej przed wyciskaniem soku - nie próbowałam i nie zamierzam, nie ma mikrofali i mieć nie planuję.

Jak wycisnąć cytryny bez krojenia?

I na to jest sposób. Jeśli nie chcesz, nie musisz kroić cytryn, by wycisnąć z nich sok. Wystarczy zrobić dziurkę (szpikulcem, wykałaczką, patyczkiem do szaszłyków) na dole owoców, po przeciwnej stronie niż szypułka. Następnie skierować owoc nakłuciem w dół nad naczyniem i mocno ścisnąć. Wygodne zwłaszcza wtedy, gdy nie potrzebujemy dużo soku, a na przykład kilka kropli do herbaty. Dzięki temu cytryna nie zepsuje się tak szybko, jak ta przekrojona. W Internecie widziałam też kuchennego gadżetu - plastikowej rurki zakończonej końcówką do rozpylania. Taki atomizer wbija się w owoc, aby rozpylać sok, na przykład na sałatkę. Nie miałam jednak okazji sprawdzić, jak to działa.

Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny