Wybierz te cytryny, a wyciśniesz więcej soku. Żadne triki nie będą potrzebne
Sok z cytryny zazwyczaj wykorzystujemy w niewielkich ilościach. Nieco do sosu sałatkowego, łyżeczka czy dwie, aby urozmaicić smak herbaty czy kilka kropli, by podkręcić smak zupy. Jeśli jednak chcesz przygotować wyrazistą lemoniadę, koktajl zdrowotny lub syrop o intensywnie cytrynowym aromacie, soku musi być dużo. Wtedy przydają się kuchenne triki, ale zanim je zastosujesz, warto wybrać odpowiednie cytryny.
Jakie cytryny kupić na sok?
Cały proces wyciskania soku będzie efektywniejszy, jeśli już w sklepie pomyślisz o przeznaczeniu owoców. Aby wycisnąć z cytryn naprawdę dużo aromatycznego płynu wybierz właściwe owoce. Najbardziej soczyste i idealne do wyciskania są cytryny, które:
- mają cienką, raczej bladą skórkę;
- są miękkie, dają się bez problemu ucisnąć palcami;
- gdy przesuniesz po ich skórce palcami lekko uciskając, przez chwilę pozostaje na nich ślad.
Tę samą metodę możesz zastosować kupując na sok limonki. Wybieraj te z cienką i bladą skórką, mogą na nich nawet pojawiać się już delikatne brązowe ślady. Te piękne i intensywnie zielone zostaw do dekoracji drinków ;). Pamiętaj, że cytryny o grubej skórce i intensywnym żółtym kolorze oddają mniej soku. Oczywistym jest też, że owoce wyschnięte, pomarszczone nie będą już tak soczyste.
Jak przechowywać cytryny na sok?
Jeśli soku z cytryn nie będziesz wyciskać od razu, włóż owoce do woreczka strunowego, szczelnie zamknij i umieść w lodówce. Dzięki temu nie będą wysychać. Jeśli zostawisz je pięknie ułożone w ozdobnej misie na blacie w ciepłej kuchni, szybko wyschną. Poza tym nie wybierałaś tych najpiękniejszych, więc i efekt dekoracyjny będzie znikomy.
Internetowe tipy na zwiększenie soczystości cytryn
W sieci można znaleźć wiele sposobów na to, by z kupionych już cytryn wycisnąć jak najwięcej soku oraz produktów, które mogą w tym pomóc. Oczywiście wyciskarka do cytrusów ułatwi sprawę, przyspieszy proces i pozwoli wycisnąć owoc do ostatniej kropelki, ale bez niej też można sobie poradzić. Przydatna jest z pewnością miseczka ze specjalnym dziubkiem lub frezowany, drewniany wyciskacz. Jeśli nie masz takich pomocy, wystarczy siła rąk i zwykła łyżka. Jak wycisnąć cytrusy bez wyciskarki? Co jeszcze może pomóc?
- rolowanie owoców po blacie z lekkim dociskaniem - wypróbowałam i stosuję, bo działa;
- przecinanie cytryny na pół wzdłuż zamiast w poprzek - wypróbowałam i nie zauważyłam różnicy;
- podgrzanie cytryn w kuchence mikrofalowej przed wyciskaniem soku - nie próbowałam i nie zamierzam, nie ma mikrofali i mieć nie planuję.
Jak wycisnąć cytryny bez krojenia?
I na to jest sposób. Jeśli nie chcesz, nie musisz kroić cytryn, by wycisnąć z nich sok. Wystarczy zrobić dziurkę (szpikulcem, wykałaczką, patyczkiem do szaszłyków) na dole owoców, po przeciwnej stronie niż szypułka. Następnie skierować owoc nakłuciem w dół nad naczyniem i mocno ścisnąć. Wygodne zwłaszcza wtedy, gdy nie potrzebujemy dużo soku, a na przykład kilka kropli do herbaty. Dzięki temu cytryna nie zepsuje się tak szybko, jak ta przekrojona. W Internecie widziałam też kuchennego gadżetu - plastikowej rurki zakończonej końcówką do rozpylania. Taki atomizer wbija się w owoc, aby rozpylać sok, na przykład na sałatkę. Nie miałam jednak okazji sprawdzić, jak to działa.