Brokuły w cieście francuskim

2021-03-29
Brokuły w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Brokuły w cieście francuskim są chrupiące i pyszne.
łatwy
30 min
4

Pyszna przekąska: chrupiące ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym nadzieniem z pieczarek, brokułów i sera. Brokuły w cieście francuskim to również świetny dodatek do zupy, na przykład do czerwonego barszczyku.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuksiego
  • 1 nieduży brokuł
  • 5 pieczarek
  • 2 kopiaste łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
  • Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić, ostudzić i posiekać drobno.
  • Z ciasta wycinać kwadraty o boku 10 cm. Na każdy wyłożyć po trochu pieczarek, brokułów i sera.
  • Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć kwadraty na pół po przekątnej. Skleić brzegi.
  • Ułożyć na blaszce i posmarować z wierzchu jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez ok 15 min.