Brokuły w cieście francuskim
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Pyszna przekąska: chrupiące ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym nadzieniem z pieczarek, brokułów i sera. Brokuły w cieście francuskim to również świetny dodatek do zupy, na przykład do czerwonego barszczyku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuksiego
 - 1 nieduży brokuł
 - 5 pieczarek
 - 2 kopiaste łyżki startego żółtego sera
 - 2 łyżki masła
 - 1 jajko
 - 2 łyżki mleka
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
 - Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić, ostudzić i posiekać drobno.
 - Z ciasta wycinać kwadraty o boku 10 cm. Na każdy wyłożyć po trochu pieczarek, brokułów i sera.
 - Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć kwadraty na pół po przekątnej. Skleić brzegi.
 - Ułożyć na blaszce i posmarować z wierzchu jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez ok 15 min.