Brokuły w cieście francuskim
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszna przekąska: chrupiące ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym nadzieniem z pieczarek, brokułów i sera. Brokuły w cieście francuskim to również świetny dodatek do zupy, na przykład do czerwonego barszczyku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuksiego
- 1 nieduży brokuł
- 5 pieczarek
- 2 kopiaste łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
- Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić, ostudzić i posiekać drobno.
- Z ciasta wycinać kwadraty o boku 10 cm. Na każdy wyłożyć po trochu pieczarek, brokułów i sera.
- Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć kwadraty na pół po przekątnej. Skleić brzegi.
- Ułożyć na blaszce i posmarować z wierzchu jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez ok 15 min.