Koperek - dlaczego warto go jeść? Koperek w kuchni

Koperek - dlaczego warto go jeść? Koperek w kuchni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Koper sstosujemy przy zaburzeniach trawienia, chorobach żołądkowych i jelitowych, wzdęciach, skurczach i czkawce.

Koper ogrodowy to roślina jednoroczna, dorastająca do 1.20 m. Ma liście jedwabiste w dotyku, wiotkie, trzykrotnie pierzaste oraz liczne, drobne, żółte kwiaty, które są zebrane w duże baldachy. Nadaje smaku ziemniakom, grzybom i licznym potrawom mięsnym. W jaki sposób wykorzystać go również dla zdrowia?

Koper - właściwości

Koper ogrodowy stosujemy przy zaburzeniach trawienia, chorobach żołądkowych i jelitowych, wzdęciach, skurczach oraz czkawce.

Koper - ziołolecznictwo

Liście zbieramy wiosną lub latem przed kwitnieniem, a nasiona latem, gdy dojrzeją. Części zielone najlepsze są świeże, ale możemy też je suszyć, mrozić bądź konserwować w inny sposób. Suszony koper należy przechowywać w szczelnie zamykanych naczyniach.

Koper - zastosowanie

Napar: 1-2 g suszonych owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut, pijemy po każdym posiłku.

Nalewka: 50 g suszonych nasion zalewamy 1 l białego, wytrawnego wina i 50 ml spirytusu. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 12 dni w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsamy słojem, następnie przecedzamy i nalewkę rozlewamy do butelek. Pijemy 2 łyżki trzy razy dziennie po jedzeniu.

W kuchni: wykorzystujemy jako przyprawę do dań z mięs, ryb, zup, sałatek, ziemniaków a także do majonezów, sosów, oraz do kiszonych i konserwowych ogórków.

Ocena: 0