Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę

2022-05-09
Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Mizeria z ogórka i rzodkiewki to pyszna i orzeźwiająca surówka wiosenna. Chrupka i soczysta jednocześnie mizeria doskonale nadaje się na upalne dni. Jest bardzo łatwa do przygotowania. Będzie smakowała każdemu.

SKŁADNIKI

  • 300 g ogórków wężowych lub gruntowych
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 150 ml śmietany
  • pół pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki gruntowe obrać, wężowych obierać nie potrzeba. Przekroić na pół i pokroić na plasterki.
  • Rzodkiewki pokroić na plasterki. Koperek posiekać drobno. 
  • Śmietanę osłodzić do smaku, posolić i popieprzyć. 
  • Wymieszać ogórki z rzodkiewkami, zalać śmietaną i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?