Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę

Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mizeria z ogórka i rzodkiewki to pyszna i orzeźwiająca surówka wiosenna. Chrupka i soczysta jednocześnie mizeria doskonale nadaje się na upalne dni. Jest bardzo łatwa do przygotowania. Będzie smakowała każdemu.

Składniki

  • 300 g ogórków wężowych lub gruntowych

  • 2 pęczki rzodkiewki

  • 150 ml śmietany

  • pół pęczka koperku

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki gruntowe obrać, wężowych obierać nie potrzeba. Przekroić na pół i pokroić na plasterki.

  • Rzodkiewki pokroić na plasterki. Koperek posiekać drobno. 

  • Śmietanę osłodzić do smaku, posolić i popieprzyć. 

  • Wymieszać ogórki z rzodkiewkami, zalać śmietaną i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

  • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 4,3