Co zawierają ogórki i które warto jeść? Na surowo, z octu czy kwaszone?

Co zawierają ogórki i które warto jeść? Na surowo, z octu czy kwaszone?

Autor Zdjęcia: photos.com

Ogórki to warzywo polecane wszystkim na odchudzanie, bo zawierają bardzo mało kalorii, a kiszone to prawdziwa bomba z witaminą C

Ogórki składają się głównie z wody, zawierają niewielkie ilości witamin i minerałów. Dlatego warto by je jadły osoby dbające o linię. Do jedzenia poleca się większość odmian ogórków. Nie wszystkie jednak odmiany nadają się na przetwory. Jakie ogórki do czego?

Mało kto wie, że popularny w Polsce ogórek to warzywo pochodzące z Azji i spokrewnione z dynią. Ogórki nie dzielą się tylko na te krótkie i długie, bo występują aż w 53 różnych odmianach. Ogórek powszechnie gości na polskich stołach - od popularnego kiszonego po chłodną mizerię. Choć jest warzywem, to ogórek nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych.

Jest niskokaloryczny i w ponad 95 proc. składa się z wody. Mimo popularności, jaką się cieszy, nie zawiera również zbyt wielu witamin czy minerałów. W ogórkach, w niewielkich ilościach, możemy znaleźć takie witaminy jak A, C, B6 i K oraz śladowe ilości mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Mimo wszystko stanowią bardzo dobrą bazę dla sałatek i surówek.

Które ogórki warto jeść?

To już zależy od upodobania. Ale zarówno te długie i grube, jak i te mniejsze i drobniejsze nadają się na letnią mizerię. Jednak do kiszenia stanowczo trzeba wybrać krótkie ogórki gruntowe.

Kiszony ogórek posiada kilka zalet, których brakuje surowym ogórkom. Po pierwsze, w procesie kiszenia wytwarza się bardzo duża ilość witaminy C. Dlatego kiszone są jej bogatym źródłem. Ogórki kiszone wspomagają procesy trawienne. Są wskazane zwłaszcza przy posiłkach złożonych z cięższych potraw. Wszystko dlatego, że kiszone zwiększają produkcję soków trawiennych. Poza tym kiszone ogórki sprawdzają się podczas odchudzania, pomagając odprowadzić z organizmu nadmiar wody.

O zbawiennym działaniu soku z ogórków na kaca nikomu nie trzeba wspominać. Ale pewnie już mniej osób wie, że kiszone wskazane są dla osób cierpiących na nadciśnienie. A te zwykłe ogórki, jeszcze nie przetworzone, świetnie sprawdzają się w kosmetyce za sprawą pH identycznego z ludzkim.

Artykuły z tej kategorii