Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

2021-07-13 9:00

Jak zrobić ogórki małosolne? To proste. Zaopatrzcie się we ogórki kwaszeniaki - specjalne odmiany ogórków gruntownych przeznaczonych do kiszenia. Najlepiej jednej odmiany i z rzetelnej uprawy. Ułóżcie w słoju, zalejcie solanką i poczekajcie dobę lub dwie. Banał? Tak, ale tutaj mogą się zacząć kłopoty. O tym jak ich uniknąć piszemy w artykule. Podajemy 5 najlepszych przepisów na kiszenie wczesnych ogórków kwaszeniaków. Małosolne ogórki czas chrupać!

Kiszone ogórki małosolne
Autor: Shutterstock Kiszone ogórki małosolne pysznie chrupią pod zębami

Spis treści

  1. Najlepsze odmiany ogórków do kiszenia
  2. Ogórki na małosolne tylko od rzetelnego dostawcy
  3. Uwagi o kiszeniu
  4. Ogórki małosolne - najlepsze przepisy

Najlepsze odmiany ogórków do kiszenia

Ogórki przeznaczone do kiszenia na małosolne, zwane kwaszeniakami, powinny mieć wydłużony cylindryczny kształt. Idealny stosunek długości do szerokości wynosi 3:1. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na grubość. Powinny mieć dość cienką skórkę pokrytą dość gęsto brodawkami średniej wielkości. Muszą też mieć jak najmniejsza, pustą komorę nasienną, z zaledwie zaznaczonymi zalążkami przyszłych pestek. Ogórki kwaszeniaki mają najwyższą zawartość cukrów. Dzięki temu zachodzi prawidłowa fermentacja. 

Najlepsze polskie wczesne odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia to: Cezar, Hermes, Odys, Parys, Polan, Izyd, Lider, Prymus. 

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Ogórki na małosolne tylko od rzetelnego dostawcy

Ogórki przeznaczone do kiszenia oczywiście potrzebują odżywczych związków zawartych w nawozach. Służą im przede wszystkim nawozy potasowe. Jednak niektórzy nierzetelni hodowcy nawożą ogórki nawozami azotowymi, po których ogórki rosną szybciej i mają więcej owoców. Jednak łatwo tu o przedawkowanie. 

  • Do przenawożenia azotem najczęściej dochodzi przy stosowaniu naturalnych nawozów: obornika, gnojowicy lub gnojówki z pokrzywy. Niektórzy stosują również rozcieńczone szambo z domów mieszkalnych. Dodatkowo dochodzi wtedy do skażenia bakteriologicznego ogórków, co całkowicie wyklucza ich przydatność do kiszenia. 
  • Ogórki przeazotowane po zakiszeniu gniją, wydzielając potworny fetor. 

Jak sprawdzić dostawców ogórków? Niestety metodą prób i błędów. Jeśli kupujecie u danego dostawcy ogórki pierwszy raz, to kupcie ich niewielką ilość, zakiście na szybko ogórki małosolne i zobaczcie jaki będzie efekt. Jeśli ogórki są przeazotowane, to dowiecie się o tym, już na drugi dzień po zakiszeniu. Będą wydzielały nieprzyjemny zapach fekaliów. Dlatego jeśli macie dostęp do ogórków uprawianych zgodnie z dobrą praktyką rolniczą, to nie zmieniajcie dostawcy.

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne

Uwagi o kiszeniu

  • Najlepiej kisić ogórki zaraz po zerwaniu. Jeśli jednak kupiliście ogórki na straganie lub w warzywniaku, to przed zakiszeniem namoczcie je w zimnej wodzie.
  • Do kiszenia ogórków używamy soli kamiennej, ze względu na zawartość soli mineralnych, które wzbogacają solankę i sprzyjają lepszej fermentacji. Unikamy soli jodowanej i soli z dodatkiem antyzbrylaczy. 
  • Najlepiej układać ogórki ciasno, pionowo pod lekkim skosem, warstwami.
  • Woda musi być pitna, czyli zdatna do picia na surowo. W innym przypadku wodę trzeba zagotować. 
  • Woda wodociągowa nadaje się do sporządzenia zalewy po odstawieniu jej na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby uwolnić chlor. 
  • Ogórki małosolne kisi się z przyprawami: baldachami kopru, czosnkiem i chrzanem. Nie zaleca się innych przypraw, bo będą tłumić subtelny smak chrupkich ogórków.
Kiszenie ogorków - czy znasz zasady?
Pytanie 1 z 15
Jak nazywa się ogórki przeznaczone do kiszenia?
Kiszenie ogórków

Ogórki małosolne - najlepsze przepisy

Uzbrojeni w niezbędną wiedzę, możecie teraz przystąpić do kiszenia. Oto 5 najlepszych przepisów na ogórki małosolne. Zapraszam do wypróbowania tych sprawdzonych przepisów: 

Jak zrobić domowe ogórki małosolne? Przepis podstawowy

Ogórki małosolne na szybko

Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić?

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach

Życzę Wam powodzenia! Jeśli zakisicie ogórki i będą Wam smakowały, to proszę, naciśnijcie poniżej przycisk ZROBIŁAM/ZROBIŁEM.