Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić ogórki w woreczku? [przepis]

Czy można zrobić ogórki małosolne na sucho, czyli bez zalewy? Okazuje się, że tak! Co więcej, takie sprytne rozwiązanie stało się prawdziwym hitem w ostatnim czasie. Sprawdź, jak przygotować ogórki małosolne bez wody i słoików.
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
1 łyżka ziaren gorczycy
5 ząbków czosnku
2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.
Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).
Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.
Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).
Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.
Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Smacznego!
Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Nic więc dziwnego, że robią coraz większą karierę. Aby je przygotować, potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska