Czosnek - przyprawa i naturalny antybiotyk oraz afrodyzjak
Infekcje wirusowe łapiemy w okresie jesienno-zimowym wyjątkowo często. Wahania temperatury, zimne powietrze, deszcz i śnieg wpływają negatywnie na nasz organizm. Jak się ustrzec przed częstymi infekcjami? Czym zastąpić zbyt często przyjmowane antybiotyki i preparaty kupowane bez recepty?
Spis treści
Czosnek - właściwości
Czosnek ma właściwości lecznicze, a także wysoką wartość zdrowotną. Jest doskonałym środkiem dezynfekującym i ma działanie profilaktyczne w chorobach infekcyjnych. Bakteriobójcze działanie czosnku jest wykorzystywane do leczenia zarówno infekcji dróg oddechowych (katar, kaszel, ból gardła), jak i przewodu pokarmowego.
Świeży czosnek działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie. W swoim składzie zawiera m.in. witaminy A, C, PP, wapń, żelazo, potas siarkę, jak i śladowe ilości pierwiastków takich jak selen i german, które ograniczają powstawanie komórek nowotworowych i hamują ich rozwoju. Dzięki temu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia. Czosnek działa również jak antybiotyk.
Okłady z czosnku - stosowanie
Zmiany skórne (trądzik, czyraki, liszaje) - czosnek utrzeć z miodem i dobrze podgrzać, ciepłą papkę nałożyć na chore. miejsce, przykryć gazą i zabandażować na 1-2 godz.
Świeżo powstałe odciski - czosnek utrzeć z oliwą, i po wymoczeniu skóry smarować miejsce z odciskiem.
Ukąszenia owadów
Czosnek - przeziębienie
Przy przeziębieniu najlepsze będzie mleko z miodem i roztartym czosnkiem, lub sok z cytryny z miodem i czosnkiem. W okresie jesienno-zimowym dla miłośników nalewek polecamy również nalewkę czosnkową, która szybko i skutecznie wzmacnia i uodparnia organizm.
Składniki:
100 g czosnku
0.5 l wódki (40%)
Rozdrobniony czosnek zalać wódką.
Następnie trzymać go przez 10 dni w temperaturze pokojowej, co jakiś czas wstrząsając.
Po dziesięciu dniach przecedzić, przelać do butelki i schować do lodówki.
W okresach wzmożonego osłabienia odporności stosować 2-3 razy dziennie - 10-20 kropli na 1/4 szklanki wody.
Rozdrobniony czosnek zalać wódką. Następnie trzymać go przez 10 dni w temperaturze pokojowej, co jakiś czas wstrząsając. Po dziesięciu dniach przecedzić, przelać do butelki i schować do lodówki. W okresach wzmożonego osłabienia odporności stosować 2-3 razy dziennie - 10-20 kropli na 1/4 szklanki wody.
Uwaga - mocny zapach czosnku można częściowo złagodzić jedząc jednocześnie świeżą natkę pietruszki, selera, lubczyku, ziarenka kawy palonej lub jabłko.