Czosnek - przyprawa i naturalny antybiotyk oraz afrodyzjak

2017-01-19 15:16

Infekcje wirusowe łapiemy w okresie jesienno-zimowym wyjątkowo często. Wahania temperatury, zimne powietrze, deszcz i śnieg wpływają negatywnie na nasz organizm. Jak się ustrzec przed częstymi infekcjami? Czym zastąpić zbyt często przyjmowane antybiotyki i preparaty kupowane bez recepty?

Czosnek - przyprawa i naturalny antybiotyk.
Autor: pixabay.com Czosnek - doskonały lek na przeziębienie.

Spis treści

  1. Czosnek - właściwości
  2. Okłady z czosnku - stosowanie
  3. Czosnek - przeziębienie

Czosnek - właściwości

Czosnek ma właściwości lecznicze, a także wysoką wartość zdrowotną. Jest doskonałym środkiem dezynfekującym i ma działanie profilaktyczne w chorobach infekcyjnych. Bakteriobójcze działanie czosnku jest wykorzystywane do leczenia zarówno infekcji dróg oddechowych (katar, kaszel, ból gardła), jak i przewodu pokarmowego.

Świeży czosnek działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie. W swoim składzie zawiera m.in. witaminy A, C, PP, wapń, żelazo, potas siarkę, jak i śladowe ilości pierwiastków takich jak selen i german, które ograniczają powstawanie komórek nowotworowych i hamują ich rozwoju. Dzięki temu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia. Czosnek działa również jak antybiotyk.

Okłady z czosnku - stosowanie

Zmiany skórne (trądzik, czyraki, liszaje) - czosnek utrzeć z miodem i dobrze podgrzać, ciepłą papkę nałożyć na chore. miejsce, przykryć gazą i zabandażować na 1-2 godz.

Świeżo powstałe odciski - czosnek utrzeć z oliwą, i po wymoczeniu skóry smarować miejsce z odciskiem.

Ukąszenia owadów

Czosnek - przeziębienie

Przy przeziębieniu najlepsze będzie mleko z miodem i roztartym czosnkiem, lub sok z cytryny z miodem i czosnkiem. W okresie jesienno-zimowym dla miłośników nalewek polecamy również nalewkę czosnkową, która szybko i skutecznie wzmacnia i uodparnia organizm.

Składniki:

100 g czosnku

0.5 l wódki (40%)

Rozdrobniony czosnek zalać wódką.

Następnie trzymać go przez 10 dni w temperaturze pokojowej, co jakiś czas wstrząsając.

Po dziesięciu dniach przecedzić, przelać do butelki i schować do lodówki.

W okresach wzmożonego osłabienia odporności stosować 2-3 razy dziennie - 10-20 kropli na 1/4 szklanki wody.

Rozdrobniony czosnek zalać wódką. Następnie trzymać go przez 10 dni w temperaturze pokojowej, co jakiś czas wstrząsając. Po dziesięciu dniach przecedzić, przelać do butelki i schować do lodówki. W okresach wzmożonego osłabienia odporności stosować 2-3 razy dziennie - 10-20 kropli na 1/4 szklanki wody.

Uwaga - mocny zapach czosnku można częściowo złagodzić jedząc jednocześnie świeżą natkę pietruszki, selera, lubczyku, ziarenka kawy palonej lub jabłko.

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?

Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie