Ogórki małosolne - przepis na ogórki gotowe po 3 dniach

2018-05-08
Natalia Kołakowska
Jak przyrządzi pyszne ogórki małosolne
Autor: Shutterstock Już po ok. 3 dniach możemy się cieszyć smakiem ogórków małosolnych.
łatwy
30 min
4

Przygotowanie ogórków małosolnych nie wymaga wiele zachodu. Poza wstępnymi pracami – właściwie robią się same. Aby je przyrządzić, potrzebny będzie spory szklany słój lub kamienny garnek, ewentualnie można kupić specjalne naczynie z pokrywką do kiszenia ogórków. Podajemy dobry przepis na ogórki małosolne - gotowe w 3 dni.

Składniki

3 kg ogórków podobnej wielkości

7 gałązek kopru

5 ząbków czosnku

 

Zalewa:

5 l wody

5 łyżek soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki przesypujemy do zlewu i płuczemy. Potem na kilka minut moczymy w zlewie wypełnionym zimną wodą (by odkleiły się resztki piasku) i ponownie płuczemy, po czym odkładamy na suszarkę lub czystą ściereczkę.

Słój lub garnek wyparzamy. Układamy na dnie naczynia gałązki kopru, dodajemy ząbki czosnku i kawałek chrzanu. Na tym układamy ciasno ogórki i zalewamy przygotowanym płynem 

Zalewa powinna mieć ok. 80 st. C. Wszystkie ogórki muszą dokładnie zalane płynem. Przyciskamy je szklanym wyparzonym spodeczkiem, który obciążamy wyparzonym kamieniem.

Słój odstawiamy w ciepłe miejsce (minimum 20 st. C). Po 2-3 dniach ogórki małosolne powinny być gotowe do jedzenia, a w miarę upływu czasu ich smak będzie się pogłębiał.