Ogórki małosolne - przepis na ogórki gotowe po 3 dniach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przygotowanie ogórków małosolnych nie wymaga wiele zachodu. Poza wstępnymi pracami – właściwie robią się same. Aby je przyrządzić, potrzebny będzie spory szklany słój lub kamienny garnek, ewentualnie można kupić specjalne naczynie z pokrywką do kiszenia ogórków. Podajemy dobry przepis na ogórki małosolne - gotowe w 3 dni.
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków podobnej wielkości
- 7 gałązek kopru
- 5 ząbków czosnku
- Zalewa:
- 5 l wody
- 5 łyżek soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki przesypujemy do zlewu i płuczemy. Potem na kilka minut moczymy w zlewie wypełnionym zimną wodą (by odkleiły się resztki piasku) i ponownie płuczemy, po czym odkładamy na suszarkę lub czystą ściereczkę.
- Słój lub garnek wyparzamy. Układamy na dnie naczynia gałązki kopru, dodajemy ząbki czosnku i kawałek chrzanu. Na tym układamy ciasno ogórki i zalewamy przygotowanym płynem
- Zalewa powinna mieć ok. 80 st. C. Wszystkie ogórki muszą dokładnie zalane płynem. Przyciskamy je szklanym wyparzonym spodeczkiem, który obciążamy wyparzonym kamieniem.
- Słój odstawiamy w ciepłe miejsce (minimum 20 st. C). Po 2-3 dniach ogórki małosolne powinny być gotowe do jedzenia, a w miarę upływu czasu ich smak będzie się pogłębiał.