Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

2019-05-10
Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym
Autor: Shutterstock Ogórki zakonserwowane kwaskiem cytrynowym zachowują świeży, chrupki smak
łatwy
45 min
4

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym są w smaku nieco słodsze, delikatniejsze od tradycyjnie marynowanych. Przyjemnie rześkie i chrupiące, aż chce się jeść. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, ale najlepiej zjeść na bieżąco. Dla wielu osób ogórki marynowane kwaskiem cytrynowym będą smakowitym zaskoczeniem. 

Składniki

Na 1 słoik pojemności 1 l:

12 sztuk małych ogórków kwaszeniaków

1 plasterek cytryny

0,5 l wody

20 g soli kamiennej

75 g cukru

1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Przyprawy:

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

2 liście czarnej porzeczki

1 liść chrzanu

1 baldach kopru

3 ziarenka pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki umyć, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez trzy godziny.

Na dnie słoika ułożyć przyprawy i liście. Włożyć ogórki i plasterek cytryny.

Wlać wrzątek i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, nie będzie już potrzebna.

Przygotować marynatę: do wody dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy, zagotować.

Ogórki zalać marynatą i zamknąć. Dobrze zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Gotowe ogórki wynieść do spiżarni lub piwnicy.