Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym są w smaku nieco słodsze, delikatniejsze od tradycyjnie marynowanych. Przyjemnie rześkie i chrupiące, aż chce się jeść. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, ale najlepiej zjeść na bieżąco. Dla wielu osób ogórki marynowane kwaskiem cytrynowym będą smakowitym zaskoczeniem.
SKŁADNIKI
- Na 1 słoik pojemności 1 l:
- 12 sztuk małych ogórków kwaszeniaków
- 1 plasterek cytryny
- 0,5 l wody
- 20 g soli kamiennej
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- Przyprawy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 liście czarnej porzeczki
- 1 liść chrzanu
- 1 baldach kopru
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez trzy godziny.
- Na dnie słoika ułożyć przyprawy i liście. Włożyć ogórki i plasterek cytryny.
- Wlać wrzątek i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, nie będzie już potrzebna.
- Przygotować marynatę: do wody dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy, zagotować.
- Ogórki zalać marynatą i zamknąć. Dobrze zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
- Gotowe ogórki wynieść do spiżarni lub piwnicy.