Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym są w smaku nieco słodsze, delikatniejsze od tradycyjnie marynowanych. Przyjemnie rześkie i chrupiące, aż chce się jeść. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, ale najlepiej zjeść na bieżąco. Dla wielu osób ogórki marynowane kwaskiem cytrynowym będą smakowitym zaskoczeniem.
Na 1 słoik pojemności 1 l:
12 sztuk małych ogórków kwaszeniaków
1 plasterek cytryny
0,5 l wody
20 g soli kamiennej
75 g cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przyprawy:
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 liście czarnej porzeczki
1 liść chrzanu
1 baldach kopru
3 ziarenka pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ogórki umyć, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez trzy godziny.
Na dnie słoika ułożyć przyprawy i liście. Włożyć ogórki i plasterek cytryny.
Wlać wrzątek i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, nie będzie już potrzebna.
Przygotować marynatę: do wody dodać sól, cukier i kwasek cytrynowy, zagotować.
Ogórki zalać marynatą i zamknąć. Dobrze zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Gotowe ogórki wynieść do spiżarni lub piwnicy.