Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach

2017-08-01
Ogórki małosolne pasteryzowane w słojach na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki małosolne cieszą się niesłabnącą popularnością, warto ich smak zachować na dłużej. 
średni
30 min
4

Ogórki małosolne zimowe przygotowuje się tak samo jak zwykłe kiszone ogórki. Jedyna różnica w ilości soli, zamiast 2 łyżek, dajemy 1 łyżkę soli na litr wody. Przygotowanie ich jest nieco pracochłonne, ale ich smak i aromat wynagrodzą to w zupełności. Więcej o zasadach kiszenia ogórków, szczegółach fermentacji, zasadach solenia i najlepszych przyprawach przeczytacie tutaj.

Składniki

3 kg ogórków

korzeń chrzanu

łodygi i baldachy kopru ogrodowego

czosnek podzielony na ząbki (nieobrany)

liście czerwonej porzeczki

solanka przygotowana w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do każdego słoja włożyć kawałek korzenia chrzanu, pocięte łodygi oraz baldachy kopru, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 liście czarnej porzeczki. 

W słojach pionowo i dość ciasno ułożyć wcześniej umyte ogórki. 

Zalać solanką, tak by ogórki przykrywał płyn. Zamknąć i odstawić na 24 godziny.

Na drugi dzień słoje otworzyć, płyn zlać, zagotować i gorącym ponownie zalać ogórki.

Czynność powtórzyć w odstępach dwunastogodzinnych jeszcze dwukrotnie, uzupełniając w miarę potrzeby solankę. 

Piątego dnia od nastawienia szczelnie zamknięte słoje wstawić do piekarnika lub zanurzyć w szerokim garnku wypełnionym wodą do wysokości 3/4 słoja i ogrzewać do zagotowania.

Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza w słojach, słoje wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. 

Na słoje nalepić naklejki z opisem i datą.