Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach
2021-07-19
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki małosolne zimowe przygotowuje się tak samo jak zwykłe kiszone ogórki. Jedyna różnica w ilości soli, zamiast 2 łyżek, dajemy 1 łyżkę soli na litr wody. Przygotowanie ich jest nieco pracochłonne, ale ich smak i aromat wynagrodzą to w zupełności.
Więcej o zasadach kiszenia ogórków, szczegółach fermentacji, zasadach solenia i najlepszych przyprawach przeczytacie w artykule: Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków.
Przepis na ogórki małosolne na zimę
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków
- korzeń chrzanu
- łodygi i baldachy kopru ogrodowego
- czosnek podzielony na ząbki (nieobrany)
- liście czerwonej porzeczki
- solanka przygotowana w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do każdego słoja włożyć kawałek korzenia chrzanu, pocięte łodygi oraz baldachy kopru, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 liście czarnej porzeczki.
- W słojach pionowo i dość ciasno ułożyć wcześniej umyte ogórki.
- Zalać solanką, tak by ogórki przykrywał płyn. Zamknąć i odstawić na 24 godziny.
- Na drugi dzień słoje otworzyć, płyn zlać, zagotować i gorącym ponownie zalać ogórki.
- Czynność powtórzyć w odstępach dwunastogodzinnych jeszcze dwukrotnie, uzupełniając w miarę potrzeby solankę.
- Piątego dnia od nastawienia szczelnie zamknięte słoje wstawić do piekarnika lub zanurzyć w szerokim garnku wypełnionym wodą do wysokości 3/4 słoja i ogrzewać do zagotowania.
- Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza w słojach, słoje wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
- Na słoje nalepić naklejki z opisem i datą.
Metody pasteryzacji przetworów