Czerwona porzeczka - jakie ma właściwości? Jak ją wykorzystać?
Czerwone porzeczki, pomimo że zawierają mniej witamin i minerałów niż czarne, stosuje się przy chorobach układu krążenia, dolegliwościach jelitowych i do wzmocnienia układu odpornościowego. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystać czerwone porzeczki dla zdrowia, urody i smaku.
                  Spis treści
Zbiory czerwonej porzeczki
Liście zbiera się w okresie kwitnienia, a suszy rozkładając w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dojrzałe owoce wykorzystuje się na surowo do ciast i deserów, są też świetnym surowcem na przetwory: dżemy, kompoty i nalewki. Surowe owoce można też suszyć.
Wykorzystanie czerwonej porzeczki
Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są jako środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Mają jednak mniej przeciwutleniaczy niż liście czarnej porzeczki.
Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 - 5 min. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie lub używamy do płukania gardła.
Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy 2 -3 razy dziennie.
W kuchni: soki, konfitury, dżemy. Aby sporządzić napój witaminowy należy 4-5 łyżek owoców suszonych zalać szklanką wrzątku.
Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek:
- Leczenie chorób układu krążenia - zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu i regulacja poziomu złego cholesterolu we krwi.
 - Zaburzenia żołądkowo jelitowe - wspomagają funkcjonowanie jelit i rozwój zdrowej mikroflory jelitowej.
 - Pobudzanie apetytu - czerwone porzeczki stosowane są aby wzmóc łaknienie niejadków i osób chorych.
 - Zwiększają odporność organizmu - dzięki bogactwu witaminy C, która współdziałając z witaminą P, lepiej się wchłania do organizmu.
 - Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.
 - Łagodzą bóle menstruacyjne.
 
Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g):
- Wartość energetyczna - 65 kcal
 - Białko ogółem - 1.4 g
 - Tłuszcz - 0.20 g
 - Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
 - Błonnik - 4.3
 
Jakich minerałów dostarczają czerwone porzeczki?
- Wapń - 33 mg
 - Żelazo - 1.00 mg
 - Magnez - 13 mg
 - Fosfor - 44 mg
 - Potas - 275 mg
 - Sód - 1 mg
 - Cynk - 0.23 mg
 
Witaminy w czerwonych porzeczkach
- Witamina C - 41 mg
 - Tiamina - 0.040 mg
 - Ryboflawina - 0.050 mg
 - Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
 - Witamina B6 - 0.070 mg
 - Kwas foliowy - 8 μg
 - Witamina A – 42 IU
 - Witamina E - 0.10 mg
 - Witamina K - 11.0 μg
 
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference