Spis treści
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają mnóstwo prozdrowotnych substancji odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie.
Orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Poprawiają pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Orzechy włoskie mają działanie przeciwzapalne, regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2. Wspomagają prawidłową pracę jelit i sprzyjają rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej. Według wyników badań naukowych związki zawarte w orzechach włoskich mogą hamować rozwój niektórych rodzajów nowotworów. Orzechy włoskie zawierają melatoninę, hormon regulujący sen. Ich spożywanie może pomóc w poprawie jego jakości. Mimo że są kaloryczne, wspomagają odchudzanie. Dają uczucie sytości i pomagają kontrolować apetyt.
Co zawierają orzechy włoskie?
- Źródło witamin i minerałów – orzechy włoskie są bogate w witaminy z grupy B, E i K oraz minerały, takie jak magnez, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
- Źródło zdrowych tłuszczy – orzechy włoskie są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, takich jak omega-3 (ALA), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca.
- Źródło białka – zawierają sporo białka, więc są dobrym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
- Źródło błonnika – dzięki niemu orzechy włoskie wspomagają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości.
- Źródło przeciwutleniaczy – orzechy włoskie są jednymi z najbogatszych w antyoksydanty orzechów, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób.
Jak jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie to zdrowy i pyszny dodatek do wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Podkręcają smak sałatek, owsianek i deserów. Idealnie sprawdzają się w ciastach, ciasteczkach i innych słodkich wypiekach. Stanowią także wyśmienitą przekąskę. Można je jeść na surowo. Są bezpieczne dla zdrowia, a takiej formie zawierają najwięcej witamin, minerałów i substancji odżywczych. Może się jednak zdarzyć, że orzechy włoskie mają gorzki smak. Skąd się bierze goryczka w orzechach włoskich?
Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie w smaku?
Chociaż orzechy włoskie to pyszna i zdrowa przekąska, może zdarzyć się, że w smaku będzie wyczuwalna gorzka nuta. Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Ten nieprzyjemny smak może mieć kilka przyczyn.
- Garbniki – orzechy włoskie zawierają garbniki, które są naturalnymi związkami występującymi w wielu roślinach. Garbniki mają charakterystyczny cierpki i gorzki smak. Zawartość garbników jest wyższa w skórce otaczającej orzecha. Dlatego po zjedzeniu takiego orzecha, gorycz może być bardziej wyczuwalna.
- Jełczenie tłuszczu – orzechy włoskie zawierają dużo tłuszczu. Jeśli są przechowywane w niewłaściwych warunkach, jak wysoka temperatura, dostęp światła i powietrza, tłuszcz w nich zawarty może ulec jełczeniu. Jest to proces utleniania się tłuszczów, który prowadzi do powstania gorzkiego smaku i nieprzyjemnego zapachu.
- Przechowywanie – długie przechowywanie orzechów włoskich w nieodpowiednich warunkach, może nasilić gorzki smak.
- Niedojrzałe orzechy – orzechy włoskie zebrane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości mogą być bardziej gorzkie w smaku.
Jak pozbyć się gorzkiego smaku orzechów włoskich?
Wiadomo już, skąd bierze się nieprzyjemna gorycz w orzechach włoskich. Czy istnieje jakiś sposób, aby się jej pozbyć? Nie ma co martwić się na zapas. Z pomocą przychodzą triki kulinarne, które wykorzystują cukiernicy i kucharze. Każda z tych metod jest sprawdzona i prosta, a do tego kosztuje grosze albo wcale.
Jak zlikwidować gorzki smak orzecha włoskiego? Oto kilka łatwych sposobów, aby orzechy włoskie smakowały wybornie i nie miały goryczki.
- Blanszowanie – pomaga usunąć skórkę, która zawiera dużo garbników odpowiedzialnych za gorycz. Wystarczy wrzucić orzechy włoskie do wrzątku i gotować około 2 minut, odcedzić i przełożyć do miski z lodowatą wodą, a następnie obrać z gorzkiej skórki.
- Prażenie – pomaga wydobyć naturalny aromat orzechów i zniwelować gorycz. Rozłożone na blasze orzechy włoskie wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze około 10 minut. Można też zrobić to na patelni, prażąc orzechy bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu.
- Moczenie – ten sposób pomaga łatwo i szybko usunąć skórkę. Orzechy zalewa się zimną wodą. Moczenie orzechów włoskich trwa całą noc. Następnie się je odcedza. Skórka powinna zejść bez problemu.
- Gotowanie w mleku – ten sposób usuwa gorzki smak orzechów włoskich i pozwala na wstępne przygotowanie ich do słodkich wypieków. Orzechy włoskie wrzuca się na wrzące mleko i gotuje około 5 minut. Po odcedzeniu można od razu wykorzystać je do ciasta, ciasteczek lub deseru.
Zobaczcie galerię i poznajcie sprawdzone przepisy na pyszne domowe masła orzechowe. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na masło z orzechów włoskich.