Sałatka z gruszką i orzechami: przepis na pyszną jesienną sałatkę

Marek Lewoc
Sałatka z gruszką i orzechami
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
łatwy
20 min
4

Sałatka z z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami to  najlepsze jesienne połączenie smaków. Poprawi ci humor w deszczowe dni, a do tego dostarczy cennych witamin i minerałów.

Uwaga! Sałatkę możemy przygotować w wersji light -  jeżeli boimy się kalorii czających się w serze pleśniowym. Możemy zastąpić go grillowaną lub gotowaną piersią kurczaka – by sałatka nie była mdła, pamiętajmy by doprawić mięso odpowiednią ilością soli i przypraw.

Istnieją takie połączenia smaków, które są po prostu perfekcyjne. Jedno z nich odnajdziemy w wyjątkowo jesiennej kompozycji czyli sałatce z serem pleśniowym, gruszką i orzechami. Przy odpowiednich proporcjach zrównoważą się wszystkie smaki: słodycz gruszki, słony smak sera i goryczka orzechów i rukoli. To świetna propozycja na październikową kolację i porcja zdrowia – witaminy i mikroelementy zawarte w gruszkach, rukoli i orzechach pomogą naszemu organizmowi przygotować się na nadejście zimy.

 

SKŁADNIKI

  • 2-3 gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią,
  • 100-150 g rukoli lub mieszanki sałat,
  • sos winegret – oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rukolę myjemy i osuszamy.
  • Gruszki i ser kroimy w kostkę i łączymy z rukolą.
  • Orzechy kroimy na kawałki i prażymy przez minutę na gorącej suchej patelni, następnie dodajemy do pozostałych składników.
  • Łączymy składniki sosu i polewamy sałatkę.  
Marek Lewoc