Sałatka z gruszką i orzechami: przepis na pyszną jesienną sałatkę
Sałatka z z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami to najlepsze jesienne połączenie smaków. Poprawi ci humor w deszczowe dni, a do tego dostarczy cennych witamin i minerałów.
Uwaga! Sałatkę możemy przygotować w wersji light - jeżeli boimy się kalorii czających się w serze pleśniowym. Możemy zastąpić go grillowaną lub gotowaną piersią kurczaka – by sałatka nie była mdła, pamiętajmy by doprawić mięso odpowiednią ilością soli i przypraw.
Istnieją takie połączenia smaków, które są po prostu perfekcyjne. Jedno z nich odnajdziemy w wyjątkowo jesiennej kompozycji czyli sałatce z serem pleśniowym, gruszką i orzechami. Przy odpowiednich proporcjach zrównoważą się wszystkie smaki: słodycz gruszki, słony smak sera i goryczka orzechów i rukoli. To świetna propozycja na październikową kolację i porcja zdrowia – witaminy i mikroelementy zawarte w gruszkach, rukoli i orzechach pomogą naszemu organizmowi przygotować się na nadejście zimy.
SKŁADNIKI
- 2-3 gruszki,
- garść orzechów włoskich,
- 10 dag sera z niebieską pleśnią,
- 100-150 g rukoli lub mieszanki sałat,
- sos winegret – oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rukolę myjemy i osuszamy.
- Gruszki i ser kroimy w kostkę i łączymy z rukolą.
- Orzechy kroimy na kawałki i prażymy przez minutę na gorącej suchej patelni, następnie dodajemy do pozostałych składników.
- Łączymy składniki sosu i polewamy sałatkę.