Czy warto moczyć orzechy włoskie w wodzie? Prosty patent na porcję zdrowia

2023-10-11 11:47

Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie pięciu orzechów włoskich dziennie. To smaczna i zdrowa przekąska oraz dodatek do wielu różnych dań. Są bogate w prozdrowotne substancje odżywcze, wspierają pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Coraz więcej osób przed zjedzeniem orzechów włoskich moczy je w wodzie. Czy warto moczyć orzechy włoskie i jakie efekty to daje?

moczenie orzechów włoskich
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Orzechy włoskie to samo zdrowie
  2. Co daje moczenie orzechów włoskich?
  3. Jak moczyć orzechy włoskie w wodzie?
  4. Jak długo moczyć orzechy włoskie w wodzie?

Orzechy włoskie to samo zdrowie

Orzechy włoskie to skarbnica witamin i składników odżywczych. Są bogate w cenne kwasy omega-3, sterole roślinne i białko. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego. Wspierają pracę układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i wykazują działanie antynowotworowe. Są pomocne w problemach związanych z układem pokarmowym. Orzechy włoskie są bogate w magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy.

Porcja orzechów włoskich to także zastrzyk dla urody. Mają bardzo dobry wpływ na cerę, a dzięki zawartości eliksiru młodości, czyli koenzymu Q10, zapobiegają procesom starzenia się skóry. Mają działanie antybakteryjne i ściągające.

Co daje moczenie orzechów włoskich?

Czy orzechy włoskie można moczyć w wodzie? Oczywiście, że można. Moczenie orzechów włoskich jest coraz popularniejsze. Dzięki temu prostemu zabiegowi substancje odżywcze, witaminy i minerały zawarte w orzechach włoskich są lepiej przyswajalne. Po namoczeniu organizm wchłonie lepiej i więcej prozdrowotnych związków i składników. Orzechy włoskie zawierają kwas fitynowy. To związek utrudniający wchłanianie niektórych składników odżywczych jak wapń, żelazo, magnez czy cynk. Po namoczeniu orzechów włoskich w wodzie neutralizuje się, więc organizm jest w stanie przyswoić więcej minerałów i witamin. Moczenie orzechów włoskich sprawia, że są lepiej i szybciej trawione.

Dodatkową zaletą moczenia orzechów włoskich jest to, że łatwo i szybko można obrać je ze skórki, która jest gorzka w smaku. Moczenie sprzyja też usunięciu z orzechów włoskich kurzu, pyłów i zanieczyszczeń.

Orzechy włoskie po namoczeniu w wodzie są miękkie i łatwiejsze w dalszej obróbce. Świetnie sprawdzą się w domowych ciastach, jako składnik owsianki czy zdrowego koktajlu. Namoczone w wodzie orzechy włoskie są także o wiele łatwiejsze do zmiksowania na gładką pastę.

Jak moczyć orzechy włoskie w wodzie?

Metoda moczenia orzechów w wodzie nie jest skomplikowana. Porcję orzechów włoskich należy przesypać do miseczki i wlać wodę. W jakiej wodzie moczyć orzechy włoskie? Można wykorzystać wodę z kranu lub przefiltrowaną. Warunek jest tylko jeden. Woda powinna być zimna.

Do miseczki z orzechami włoskimi zalanymi zimną wodą można dodać kilka kropi soku z cytryny lub octu jabłkowego. Ten prosty trik sprawi, że kwas fitynowy zostanie szybciej usunięty z orzechów, a organizm lepiej przyswoi substancje odżywcze.

Jak długo moczyć orzechy włoskie w wodzie?

Aby orzechy włoskie były jeszcze lepiej przyswajalne przez organizm, należy zalać je zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Powinny w niej spędzić minimum 6 godzin. Najlepiej jest odstawić je na 8 godzin. Przez te kilka godzin niepożądane związki zneutralizują się, a orzechy staną się prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Kiedy czas moczenia orzechów włoskich minie, należy je odcedzić i osuszyć. Można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego, a następnie delikatnie uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Sprawdzi się też piekarnik.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne i zdrowe desery, których smak podkręcają orzechy. Poniżej znajdziesz także quiz o przekąskach i deserach.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Na słodko czy na słono - jak to się je? Odróżnisz wytrawną przekąskę od deseru?

Pytanie 1 z 23
Churros to hiszpańskie: