Owsianka budyniowa. Niebanalny pomysł na energetyczny pierwszy posiłek

owsianka budyniowa
Autor: Shutterstock Oryginalny przepis na zdrowe i pełne smaku śniadanie, czyli owsianka budyniowa.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Owsianka jest jednym z najpopularniejszych śniadań. Jednak płatki owsiane szybko mogą się znudzić. Dlatego warto sprawdzić przepis na owsiankę budyniową. To doskonała alternatywa dla klasycznej owsianki na mleku czy wodzie. Podana z owocami i orzechami zawróci w kubkach smakowych. Oto przepis na owsiankę budyniową na śniadanie.

Z czego zrobić owsiankę budyniową?

Przepis na owsiankę budyniową jest wyjątkowo łatwy. Jej przygotowanie jest prawie tak samo szybkie, jak tej klasycznej, którą gotuje się na mleku lub wodzie. Lista składników to tylko pięć produktów. Wszystkie artykuły są w mniejszych i większych sklepach przez cały rok. Do przyrządzenia pysznej owsianki budyniowej na śniadanie należy zaopatrzyć się w:

  • mleko – krowie lub roślinne
  • płatki owsiane – najlepsze będą płatki owsiane górskie
  • budyń w proszku bez cukru – o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • orzechy – źródło zdrowych tłuszczy
  • owoce sezonowe – bogate w witaminy i minerały

Jak zrobić owsiankę budyniową?

Przygotowanie owsianki z budyniem nie jest skomplikowane. Do gotującej się połowy mleka należy wlać rozrobiony w drugiej połowie budyń. Kiedy nieco zgęstnieje, wsypuje się płatki owsiane. Podgrzewa się je, aż staną się miękkie. Budyń z płatkami owsianymi należy cały czas mieszać i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Owsiankę budyniową wystarczy już tylko przełożyć do miseczek i wierzch udekorować ulubionymi owocami oraz posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 opakowanie budyniu w proszku bez cukru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

  • dodatkowo:
  • sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szklankę mleka przelać do rondelka i podgrzewać. Do drugiej szklanki mleka wsypać budyń i wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać rozrobiony budyń. Podgrzewać i mieszać, aż masa zacznie gęstnieć.
  • Wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut, aż płatki staną się miękkie.
  • Owsiankę przełożyć do miseczek. Wierzch udekorować ulubionymi owocami i posypać posiekanymi orzechami.
  • Podawać od razu na śniadanie.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej