Jak zrobić domowy budyń?

2021-03-29
Olga Zdanowicz
jak-zrobic-domowy-budyn.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Domowy budyń jest łatwy do przygotowania.
łatwy
15 min
4

Domowy budyń nie ma w sobie chemii, jest pożywny i bardzo smaczny. Wcale nie jest  trudno go zrobić. Zobacz, jak łatwo Przygotować domowy budyń bez konserwantów i polepszaczy smaku.

Domowy budyń jest idealną przekąską dla dzieci. Nie jest wcale trudniejszy w przygotowaniu niż ten ze sklepowej półki, a co najważniejsze nie m w nim ani krztyny chemii. Możemy do niego dodać szczyptę kakao, cukru waniliowego albo sok domowej roboty, żeby zmienić smak budyniu. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko z półtorej szklanki ugotować z masłem i cukrem w rondelku, cały czas mieszając.
  • Resztę mleka wymieszać żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną i pszenną.
  • Wlać do gotującej się zawartości rondelka.
  • Gotować jeszcze kilka minut, energicznie mieszając.
  • Nałożyć do półmisków.
Olga Zdanowicz