Jak zrobić domowy budyń?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Domowy budyń nie ma w sobie chemii, jest pożywny i bardzo smaczny. Wcale nie jest trudno go zrobić. Zobacz, jak łatwo Przygotować domowy budyń bez konserwantów i polepszaczy smaku.
Domowy budyń jest idealną przekąską dla dzieci. Nie jest wcale trudniejszy w przygotowaniu niż ten ze sklepowej półki, a co najważniejsze nie m w nim ani krztyny chemii. Możemy do niego dodać szczyptę kakao, cukru waniliowego albo sok domowej roboty, żeby zmienić smak budyniu.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- szczypta cukru
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko z półtorej szklanki ugotować z masłem i cukrem w rondelku, cały czas mieszając.
- Resztę mleka wymieszać żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną i pszenną.
- Wlać do gotującej się zawartości rondelka.
- Gotować jeszcze kilka minut, energicznie mieszając.
- Nałożyć do półmisków.