Owsianka: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

2021-08-10 15:38 redakcja
Owsianka: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Autor: Shutterstock Płatki owsiane z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców to śniadanie, które zapewnia zdrowie

Owsianka na śniadanie: czy to z owocami i bakaliami, czy łyżeczką konfitur albo miodu czy z jogurtem - jest nie tylko smaczna, ale lekka i bardzo zdrowa. Poznaj zalety i właściwości owsianki!

Płatki owsiane to samo zdrowie, zawierają cenne składniki pokarmowe i są idealnym produktem na śniadanie. Niestety są zbyt mało doceniane i wykorzystywane w codziennej diecie. Warto więc to zmienić. Owsianka jest idealną potrawą na śniadania. To bardzo dobre źródło węglowodanów, wielu cennych mikroelementów i witamin. Jakie właściwości ma owsianka i dlaczego warto ją jeść?

Płatki owsiane są źródłem:

  • białka, 
  • węglowodanów, 
  • błonnika, 
  • tłuszczu, 
  • witamin,
  • soli mineralnych.

Codziennie spożywana owsianka poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu, a to dzięki witaminom B6 i B1 oraz kwasowi pantotenowemu. Obniża też poziom "złego" cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych.

Owsianka z orzechami na wzmocnienie odporności

Płatki owsiane są wskazane dla cukrzyków, gdyż wyrównują poziom cukru i insuliny w organizmie. Są idealne dla osób będących na diecie. Owsianka zawiera mało kalorii, a dzięki błonnikowi wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Jednocześnie poprawia pracę jelit i chroni przewód pokarmowy - dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej.

Owsianka: na co pomaga?

Owsianka, ze względu na dużą zawartość błonnika pomaga na pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie owsianki przeciwdziała wzrostowi poziomu glikozy we krwi. Przeciwutleniacze zawarte w owsiance hamują wolne rodniki, a w połączeniu z krzemem i cynkiem wzmacniają tkankę łączną, kości i skórę.

Mikroelementy z owsianki wspomagają odmładzanie organizmu i właściwie nawilżają skórę. Zawarta w owsiance witamina B6 poprawia pamięć i daje lepszą koncentrację i szybsze przyswajanie wiedzy, witamina B1 i kwas pantotenowy pomaga zwalczyć zmęczenie i rozdrażnienie.

Owies zawiera też substancje antydepresyjne. To nie koniec - tłuszcz zawarty w owsiance jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy.

I jeszcze jedna, bardzo ważna zaleta owsianki, spożywana regularnie na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE