Owsianka z orzechami na wzmocnienie odporności
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Najprostsza i najszybsza pod słońcem owsianka z orzechami to całej palety minerałów: potasu, magnezu, cynku, selenu i żelaza oraz działających dobrze na psychikę witamin z grupy B. Wzmacnia odporność i świetnie działa na koncentrację. Przepis pochodzi z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej" doktora Marka Bardadyna.
SKŁADNIKI
- 8 łyżek płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka (krowiego lub owsianego)
- 4 łyżki siekanych orzechów (włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów, pekan)
- sól morska
- owoce mrożone lub suszone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić płatki owsiane, zamieszać.
- Rondelek przykryć, zmniejszyć ogień i zostawić na ciepłej płycie na kilka minut.
- Kiedy płatki wchłoną wodę dodać mleko lub mleko owsiane, zagotować i posolić.
- Owsiankę wymieszać z orzechami i podawać samą lub z dodatkiem owoców (mrożonych lub suszonych).