Owsianka z orzechami na wzmocnienie odporności

2021-03-29
Owsianka z jabłkiem
Autor: thinkstockphotos.com Owsianka to cenne źródło minerałów i witamin z grupy B
łatwy
15 min
4

Najprostsza i najszybsza pod słońcem owsianka z orzechami to całej palety minerałów: potasu, magnezu, cynku, selenu i żelaza oraz działających dobrze na psychikę witamin z grupy B. Wzmacnia odporność i świetnie działa na koncentrację. Przepis pochodzi z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej" doktora Marka Bardadyna.

SKŁADNIKI

  • 8 łyżek płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub owsianego)
  • 4 łyżki siekanych orzechów (włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów, pekan)
  • sól morska
  • owoce mrożone lub suszone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić płatki owsiane, zamieszać.
  • Rondelek przykryć, zmniejszyć ogień i zostawić na ciepłej płycie na kilka minut.
  • Kiedy płatki wchłoną wodę dodać mleko lub mleko owsiane, zagotować i posolić.
  • Owsiankę wymieszać z orzechami i podawać samą lub z dodatkiem owoców (mrożonych lub suszonych).