Szybkie ciasto z orzechami włoskimi - przepis na niesamowicie orzechowy placek
2023-11-27
łatwy
40 min
12
Dieta wegetariańska
To ciasto dla orzechowych freaków: jest tak orzechowe, że bardziej już się chyba nie da. A przy tym łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej kawki. Szybkie ciasto z orzechami włoskimi przygotujesz w niewiele dłużej niż pół godziny, a pokochasz na zawsze.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki wyłuskanych włoskich orzechów
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zmielić w młynku do kawy lub mocnym blednderze do konsystencji grubego piachu.
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, do puszystej masy dodać partiami zmielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
- Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę i dodawać partiami do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
- Blaszkę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec 50 minut w 180 st. C.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie aż do całkowitego wystygnięcia.
- Wierzch ciasta posmarować miodem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami lub udekorować połówkami orzechów.
- Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje jeśli przed podaniem schłodzimy go przez godzinę w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta