Ciasto z orzechami włoskimi - przepis na niesamowicie orzechowy placek

Ciasto z orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Ciasto z orzechami włoskimi polane syropem klonowym.
łatwy
40 min
12

To ciasto dla orzechowych freków: jest tak orzechowe, ze bardziej już się chyba nie da. A przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej kawki.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wyłuskanych włoskich orzechów
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy zmielić w młynku do kawy lub mocnym blednderze do konsystencji grubego piachu.
  • Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, do puszystej masy dodać partiami zmielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
  • Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę i dodawać partiami do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
  • Blaszkę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec 50 minut w 180 st. C.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie aż do całkowitego wystygnięcia.
  • Wierzch ciasta posmarować miodem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami lub udekorować połówkami orzechów.
  • Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje jeśli przed podaniem schłodzimy go przez godzinę w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej