Szybkie ciasto z orzechami włoskimi - przepis na niesamowicie orzechowy placek
2024-10-08
łatwy
40 min
12
Dieta wegetariańska
To ciasto dla orzechowych freaków: jest tak orzechowe, że bardziej już się chyba nie da. A przy tym łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej kawki. Szybkie ciasto z orzechami włoskimi przygotujesz w niewiele dłużej niż pół godziny, a pokochasz na zawsze.
Zalety orzechów włoskich
Orzechy włoskie mają wiele zalet, które sprawiają, że są wartościowym dodatkiem do diety:
- Bogactwo zdrowych tłuszczów – orzechy włoskie są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed chorobami układu krążenia.
- Wysoka zawartość białka i błonnika – stanowią świetne źródło białka roślinnego i błonnika, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, wspiera trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi.
- Antyoksydanty – orzechy włoskie są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki, wspierając ochronę organizmu przed starzeniem się komórek i chorobami, takimi jak nowotwory.
- Wspierają pracę mózgu – dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz antyoksydantów, orzechy włoskie wspierają funkcje poznawcze, koncentrację i pamięć. Regularne spożywanie może również obniżać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.
- Poprawiają nastrój – orzechy włoskie zawierają magnez, który pomaga w redukcji stresu i wspiera dobre samopoczucie. Zawartość tryptofanu, aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję serotoniny, dodatkowo poprawia nastrój.
- Wsparcie dla kości – orzechy włoskie są źródłem minerałów takich jak magnez, fosfor i wapń, które są kluczowe dla utrzymania mocnych kości.
- Wszechstronność kulinarna – orzechy włoskie świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, wypieków, deserów czy sosów, wzbogacając smak i dodając chrupkości.
Włączenie orzechów włoskich do diety przynosi liczne korzyści zdrowotne i wspiera ogólne funkcjonowanie organizmu.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta
SKŁADNIKI
- 3 szklanki wyłuskanych włoskich orzechów
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zmielić w młynku do kawy lub mocnym blednderze do konsystencji grubego piachu.
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, do puszystej masy dodać partiami zmielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
- Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę i dodawać partiami do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
- Blaszkę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec 50 minut w 180 st. C.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie aż do całkowitego wystygnięcia.
- Wierzch ciasta posmarować miodem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami lub udekorować połówkami orzechów.
- Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje jeśli przed podaniem schłodzimy go przez godzinę w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?