Ogórki małosolne: jak zrobić domowe ogórki małosolne?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy zestaw przypraw do kiszenia, dodać odrobinę pracy a potem już tylko rozkoszować się ich cudownym smakiem. Ogórki małosolne to fantastyczny dodatek zarówno do mięsa, jak i na kanapki. Pamiętaj jednak, że ogórki małosolne powinny postać w słoiku co najmniej 2 dni, zanim będą zdatne do jedzenia.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków gruntowych
- gałązka lub dwie kopru
- kilka ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- 1 łyżka soli na 1 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamionkowym lub szklanym naczyniu.
- Zalać roztworem przegotowanej wody z solą, tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.
- Dodać obrane ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu.
- Przykryć spodeczkiem lub talerzykiem i odstawić na 2-4 dni w chłodne miejsce.