Ogórki małosolne: jak zrobić domowe ogórki małosolne?

2017-07-24
Ogórki małosolne
Autor: Shutterstock Pyszne ogórki małosolne uwielbiane przez wszystkich
łatwy
30 min
4

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy zestaw przypraw do kiszenia, dodać odrobinę pracy a potem już tylko rozkoszować się ich cudownym smakiem. Ogórki małosolne to fantastyczny dodatek zarówno do mięsa, jak i na kanapki. Pamiętaj jednak, że ogórki małosolne powinny postać w słoiku co najmniej 2 dni, zanim będą zdatne do jedzenia.

Składniki

2 kg ogórków gruntowych

gałązka lub dwie kopru

kilka ząbków czosnku

korzeń chrzanu

1 łyżka soli na 1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamionkowym lub szklanym naczyniu.

Zalać roztworem przegotowanej wody z solą, tak, aby ogórki  były całkowicie przykryte.

Dodać obrane ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu.

Przykryć spodeczkiem lub talerzykiem i odstawić na 2-4 dni w chłodne miejsce.