Słodko-pikantna surówka z ogórków - orzeźwiająca i łatwa

Słodko-pikantna surówka z ogórków - orzeźwiająca i łatwa
Autor: Shutterstock Ta słodko-pikantna surówka z zielonych ogórków to przepyszny dodatek do dań obiadowych albo na grill.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosta słodko-pikantna surówka z ogórków pasuje praktycznie do większości dań obiadowych, idealnie sprawdzi się też na grillu. Niedroga, łatwa do przygotowania, z powszechnie dostępnych składników - czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 2-3 zielone ogórki (zależy od wielkości)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć.
  • Olej lub oliwę wlać małego słoiczka, dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą oraz sól i mieszać, potrząsając zakręconym słoikiem, aż do rozpuszczenia soli.
  • Ogórki przekroić w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na 8 części.
  • Włożyć kawałki ogórka do miseczki z sosem i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: 18 sprawdzonych przepisów na mizerię

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej