Słodko-pikantna surówka z ogórków - orzeźwiająca i łatwa
2022-05-31
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosta słodko-pikantna surówka z ogórków pasuje praktycznie do większości dań obiadowych, idealnie sprawdzi się też na grillu. Niedroga, łatwa do przygotowania, z powszechnie dostępnych składników - czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 2-3 zielone ogórki (zależy od wielkości)
- 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 1-2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć.
- Olej lub oliwę wlać małego słoiczka, dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą oraz sól i mieszać, potrząsając zakręconym słoikiem, aż do rozpuszczenia soli.
- Ogórki przekroić w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na 8 części.
- Włożyć kawałki ogórka do miseczki z sosem i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?