Surówka z zielonego ogórka i awokado: tak pysznej sałatki jeszcze nie jedliście

Surówka z zielonego ogórka i awokado: tak pysznej sałatki jeszcze nie jedliście
Autor: Shutterstock.com Talerz chrupkiej surówki z zielonego ogórka, awokado i sałaty lodowej
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z zielonego ogórka i awokado to idealna sałatka na wiosnę. Chrupka i soczysta porcja witamin, których tak bardzo wszyscy potrzebujemy. Tak pysznej sałatki po prostu jeszcze nie jedliście. 

Wiosenna tęsknota za zielonymi warzywami

Gdy nadchodzi wiosna, rozglądamy się za zieleniną. Na nowo rozkoszujemy się chrupkimi ogórkami. Cieszą nas smaki zielonych sałat. Do tego towarzystwa warto dołączyć zielone awokado. Owoc awokado wzbogaci teksturę sałatki. To również dobre źródło wartościowych kwasów tłuszczowych. 

Ogórkowa surówka z aksamitnym sosem na bazie ziół jest lepsza od tradycyjnej mizerii. Jest bogatsza w smaki i moim zdaniem bardziej soczysta. Można ją podać jako przystawkę lub danie główne z kromką pełnoziarnistego tostu. Można ją również podać jako dodatek do innego dania głównego.

Surówka z zielonych ogórków z kremowym awokado i soczystą sałatą lodową to prawdziwe delicje dla domowej bogini.  Tak bogini. Jesteś nią Ty i ja. To sałatka właśnie dla nas. 

Jak odchudzić sos do surówki z ogórka?

Do tej sałatki proponuję sos na bazie majonezu i maślanki. Dbasz o swoje ciało? Potrzebujesz dietetycznej wersji sałatki? Oszczędzaj na kaloriach, ale nie na smaku. Przygotuj dressing na bazie samego nabiału fermentowanego: maślanki, jogurtu lub kefiru. 

Czy i jak urozmaicić surówkę z zielonego ogórka?

Możesz dowolnie mieszać różne rodzaje sałat. Zamiast rukoli wybierz delikatne listki roszponki. Sałatę lodową możesz zastąpić młodą sałatą rzymską. 

Składniki

Na surówkę z zielonego ogórka:

2 ogórki wężowe lub inne z cienką skórką

1 awokado

1 mała sałata lodowa

1 garść rukoli

1 łyżeczka czarnego sezamu

Na sos do surówki z zielonego ogórka:

3/4 szklanki majonezu

3/4 szklanki maślanki lub pitnego jogurtu lub kefiru

2 łyżeczki granulowanego czosnku

2 łyżeczki świeżej pietruszki posiekanej

2 łyżeczki świeżego szczypiorku posiekanego

1 łyżeczka świeżego koperku posiekanego

1/4 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki pokrój na cienkie plasterki. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na paski. Sałatę lodową pokrój na małe kawałki.

Na dużym talerzu ułóż sałatę, plasterki ogórków wymieszane z rukolą, na wierzchu plasterki awokado. 

Z podanych składników przygotuj sos. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować. 

Sosem polej surówkę z zielonego ogórka. Posyp prażonym sezamem. 

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej