Ta tania surówka to ciekawy dodatek do każdego obiadu. Składniki scala przyjemnie ostry sos
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pełna smaku i zdrowia surówka z dwóch składników, którą doskonale podkręca pikantny sos, to świetny dodatek do obiadu. Przyrządza się ją w kilka minut z popularnego i taniego warzywa oraz słodkiego owocu, czyli czerwonej cebuli i jabłka. Uzupełnieniem surówki jest przyjemny sos na bazie oliwy z oliwek z azjatyckim dodatkiem. Zobaczcie, jak zrobić domową surówkę z cebuli i jabłka.
Czy surówka z cebuli i jabłka jest zdrowa?
Domowa surówka z cebuli i jabłka to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do obiadu. Słodki smak jabłka łagodzi ostrą cebulę, tworząc smaczną i interesującą kompozycję. Główne składniki, czyli cebula i jabłko, kryją sporo substancji odżywczych i pozytywnie wpływają na organizm. Połączenie ich w surówce może wzmocnić działanie prozdrowotne.
- Źródło witamin i minerałów – cebula zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas, wapń i fosfor. Jabłka są bogate w witaminę C i K oraz potas.
- Źródło antyoksydantów – oba składniki wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Źródło błonnika – cebula i jabłka zawierają sporo błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.
Jak zrobić surówkę z cebuli i jabłka?
Przepis na pyszną i zdrową surówkę przygotowaną z czerwonej cebuli i jabłka nie jest trudny. Lista składników nie jest długa. Obejmuje popularne składniki, które można dostać w sklepach przez cały rok. Co najważniejsze, przygotowanie tego smacznego dodatku do obiadu nie trwa zbyt długo. Surówka jest gotowa w 10 minut. Można podawać ją od razu.
Jak więc zrobić domową surówkę z cebuli i jabłka? Ten przepis ma same zalety. Jest łatwy, błyskawiczny i sprawdzony. Surówka zawsze się udaje i smakuje każdemu.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 2. krok – pokrojenie cebuli i jabłka
- 3. krok – połączenie cebuli i jabłka z sosem
Jaki sos zrobić do surówki z cebuli i jabłka?
W tym przepisie składniki domowej surówki, czyli cebulę i jabłko, łączy lekko ostry sos. Przygotowuje się go na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Jego smak podkręca jeszcze jeden składnik, który kojarzy się z kuchnią japońską. To chrzan wasabi. Ma bardzo charakterystyczny i intensywny smak, który jest dość ostry i złożony. Sos idealnie pasuje do pysznej i zdrowej surówki z czerwonej cebuli i jabłka. Można go wykorzystać także w innych sałatkach i surówkach.
SKŁADNIKI
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
sos:- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki pasty wasabi
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Dodać posiekaną natką pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.
- Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.