Chrzan niezbędny do sushi. Z czego produkuje się wasabi?
W każdym zestawie sushi jest niezbędny, znajdziemy go tuż obok marynowanego imbiru i sosu sojowego. Wasabi ma smak chrzanu, tyle że niezwykle ostrego. Z czego robi się ten zielony specjał?
Spis treści
Wasabi jest bardzo drogą przyprawą. Produkuje się go z rosnącej w Azji, głównie w Japonii, Korei i na Tajwanie zielonolistnej rośliny, a dokładnie z obranego ze skórki, surowego, startego korzenia, a więc podobnie jak nasz chrzan. Wasabi rośnie na brzegach górskich strumieni, gdzie jest stale obmywane wodą.
Wasabi chroni przed zatruciem i nowotworami
Wasabi od wieków uważa się za skuteczny lek na zatrucia pokarmowe. Przyprawę tę podawano je jako dodatek do dań przygotowanych z surowych składników, w szczególności przy tych, w których skład wchodzi surowa ryba. Dlatego właśnie wasabi znalazło zastosowanie w sushi. Badania naukowe wykazały, że zmniejsza ono ryzyko powstawania zakrzepów krwi, zapobiega próchnicy, a nawet chroni przed nowotworami.
Wasabi - jak stosować je w sushi
Obecnie wasabi to głównie dodatek smakowy do sushi. Bez niego smak tego dania nie byłby tak wyjątkowy. Japończycy, przygotowując swój narodowy specjał, rozprowadzają odrobinę zielonej pasty, przygotowując nigiri lub maki sushi. W przypadku nigiri wasabi nakłada się bezpośrednio na plasterek ryby, natomiast w maki – na ryż. Poza tym wasabi podaje się osobno. Trzeba tylko pamiętać, by nie przesadzić z ilością. Kto uzna, że sushi jest za mało ostre, może sobie zintensyfikować smak, dodając wasabi samemu.