Czy można mrozić szparagi? Jak mrozić szparagi, żeby zachowały jędrność i świeżość?

Czy można mrozić szparagi? Jak mrozić szparagi, żeby zachowały jędrność i świeżość?
Autor: Shutterstock.com Mrożone szparagi po ugotowaniu są jędrne i soczyste

Masz nadwyżkę szparagów z promocji i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Najlepiej jest zamrozić szparagi. To nie jest trudne.

Zobacz 5 sprawdzonych przepisów na szparagi

Czy można mrozić szparagi?

Jak się już domyślasz ze wstępu, szparagi można mrozić. Przygotowanie ich do mrożenia nie jest trudne. 

Jak przygotować szparagi do mrożenia?

Szparagi należy umyć i osuszyć. Następnie odciąć lub odłamać około 1/3 końcówki pędu. Białe szparagi należy również cienko obrać nożykiem szczelinowym. 

Jak mrozić szparagi?

Szparagi umieszczamy w szczelnym opakowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest torebka strunowa. Najlepiej jest mrozić szparagi porcjami. Opakowane szparagi wkładamy do zamrażarki. W ten sposób możemy je przechować do 3 miesięcy.

Jak gotować mrożone szparagi?

Mrożone szparagi bez rozmrażania wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek. Zielone szparagi gotujemy około 12 minut, a białe szparagi 18 minut. Mrożone szparagi po ugotowaniu są jędrne i soczyste, jak świeże.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE