Szparagi pojawiają się wiosną na krótko, dlatego warto w pełni korzystać z sezonu na nie i jeść szparagi na potęgę. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe i smaczne. Można z nich przyrządzić wiele dań o zachwycającym smaku. Poznaj nasze przepisy na szparagi!
Szparagi zwykle podajemy „z wody″ - ugotowane, polane masełkiem lub sosem holenderskim. Tym razem, wzorem Jamiego Oliviera, serwujemy szparagi pieczone. Ze słodkimi pomidorkami, słonymi czarnymi oliwkami i aromatyczną bazylią. W prawdziwie włoskim stylu!
700-900 g świeżych zielonych lub białych szparagów
duża garść czarnych oliwek
20 małych dojrzałych pomidorków cherry lub 10 nieco większych
1 ząbek czosnku
duża garść świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
szczypta suszonej ostrej papryczki
Czasami najprostsze dania wegetariańskie są najlepsze. Zwłaszcza jeśli chodzi o ten przepis na szparagi cytrynowe z piekarnika. Wystarczą tylko cztery składniki. Nie trzeba wiele robić ze szparagami, aby wydobyć ich słodki i zachęcający smak. I tak powinno być.
1 wiązka (500 g) świeżych szparagów zielonych, oczyszczonych i przyciętych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól dla smaku
Szparagi w cieście filo prezentują się fantazyjnie i odświętnie. Te filo roladki ze szparagami i parmezanem z każdego uczynią miłośnika warzyw. Nawet komuś, kto na ogół unika tego warzywa, spodobają się szparagi zawinięte w chrupiący, serowy szlafroczek z ciasta filo. Koniecznie wypróbujcie przepis na pyszną przekąskę ze szparagów pieczonych w cieście filo!
3 arkusze ciasta filo, rozmrożone przez noc, jeśli były zamrożone
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
9 pędów szparagów średniej wielkości - umytych, z odłamanymi końcówkami
1/2 szklanki startego parmezanu
Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado to odchudzona wersja słynnego dania. Wypróbuj ten przepis i ciesz się szparagi ugotowanymi na parze z pysznym sosem awokado!
1 wiązka (500 g) szparagów zielonych
oraz garnek z wkładką do gotowania na parze
100 g pora
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
200 ml wody
1 łyżka octu z białego wina
1 awokado, bardzo dojrzałe
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanego
trochę soli i pieprzu
Szparagi gotowane są delikatne i soczyste, pieczone wyraziste i pachnące. Ja najbardziej lubię jednak zielone szparagi z patelni - wystarczy je krótko obsmażyć i oprószyć delikatnie solą i ewentualnie białym pieprzem.
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
biały pieprz