Szparagi - przepisy na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze
Szparagi pojawiają się wiosną na krótko, dlatego warto w pełni korzystać z sezonu na nie i jeść szparagi na potęgę. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe i smaczne. Można z nich przyrządzić wiele dań o zachwycającym smaku. Poznaj nasze przepisy na szparagi!
Szparagi pieczone z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią
Szparagi zwykle podajemy „z wody″ - ugotowane, polane masełkiem lub sosem holenderskim. Tym razem, wzorem Jamiego Oliviera, serwujemy szparagi pieczone. Ze słodkimi pomidorkami, słonymi czarnymi oliwkami i aromatyczną bazylią. W prawdziwie włoskim stylu!
Składniki na szparagi pieczone:
700-900 g świeżych zielonych lub białych szparagów
duża garść czarnych oliwek
20 małych dojrzałych pomidorków cherry lub 10 nieco większych
1 ząbek czosnku
duża garść świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
szczypta suszonej ostrej papryczki
Przygotowanie pieczonych szparagów:
- Szparagi umyj, obierz cienko z twardej skórki, odetnij zdrewniałe końce (zwykle 1/5-1/4 długości).
- Oliwki odsącz. Jeśli mają pestki, usuń je. Większe pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry. Listki świeżej bazylii starannie przepłucz, porozrywaj na mniejsze części.
- Przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia ciasta. Skrop oliwą. Posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryczką.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 225 stopni Celsjusza. Wstaw do niego naczynie z warzywami. Piecz około 15-20 minut, aż szparagi zmiękną (możesz przykryć naczynie aluminiową folią lub wieczkiem, by zmniejszyć parowanie wody i przyspieszyć czas pieczenia).
- Podawaj na ciepło z dodatkiem świeżej bagietki albo ziemniaczków. Pieczone szparagi z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią to także idealne danie do białego wytrawnego wina.
Szparagi cytrynowe z piekarnika - tylko 4 składniki
Czasami najprostsze dania wegetariańskie są najlepsze. Zwłaszcza jeśli chodzi o ten przepis na szparagi cytrynowe z piekarnika. Wystarczą tylko cztery składniki. Nie trzeba wiele robić ze szparagami, aby wydobyć ich słodki i zachęcający smak. I tak powinno być.
Składniki na szparagi cytrynowe:
1 wiązka (500 g) świeżych szparagów zielonych, oczyszczonych i przyciętych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól dla smaku
Przygotowanie cytrynowych szparagów:
- Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Ułóż na blasze do pieczenia posmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem.
- Wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i solą. Tą mieszaniną posmaruj szparagi.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-14 minut. W połowie czasu pieczenia odwróć na drugą stronę.
- Podawaj póki gorące. Smacznego!
Szparagi w cieście filo - przepis na pyszną przekąskę
Szparagi w cieście filo prezentują się fantazyjnie i odświętnie. Te filo roladki ze szparagami i parmezanem z każdego uczynią miłośnika warzyw. Nawet komuś, kto na ogół unika tego warzywa, spodobają się szparagi zawinięte w chrupiący, serowy szlafroczek z ciasta filo. Koniecznie wypróbujcie przepis na pyszną przekąskę ze szparagów pieczonych w cieście filo!
Składniki na szparagi w cieście filo:
3 arkusze ciasta filo, rozmrożone przez noc, jeśli były zamrożone
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
9 pędów szparagów średniej wielkości - umytych, z odłamanymi końcówkami
1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie szparagów w piekarniku:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Weź jeden arkusz ciasta filo i połóż go na swojej powierzchni roboczej. Upewnij się, że pozostała część ciasta filo jest przykryta folią spożywczą i wilgotną ściereczką.
- Za pomocą pędzla posmaruj filo oliwą. Posyp startym parmezanem. Połóż kolejny arkusz ciasta i powtórz smarowanie oliwą oraz posypywanie parmezanem. Powtórz jeszcze raz, aż uzyskasz 3 warstwy ciasta.
- Pokrój filo na 5 równych pasków, a następnie każdy na pół, aby uzyskać 10 prostokątów.
- Umieść pęd szparaga na dolnej krawędzi jednego z prostokątów filo i zwiń w zgrabną roladkę - takie cygaro. Posmaruj wierzchołki szparagów i wierzch ciasta oliwą z oliwek. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złożeniem do dołu.
- Piecz na złoty kolor, około 15 minut.
Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado
Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado to odchudzona wersja słynnego dania. Wypróbuj ten przepis i ciesz się szparagi ugotowanymi na parze z pysznym sosem awokado!
Składniki na szparagi na parze:
1 wiązka (500 g) szparagów zielonych
oraz garnek z wkładką do gotowania na parze
Składniki na sos holenderski z awokado:
100 g pora
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
200 ml wody
1 łyżka octu z białego wina
1 awokado, bardzo dojrzałe
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanego
trochę soli i pieprzu
Przygotowanie dania:
- Zacznij od przygotowania sosu. Pora pokrój na małe kawałki. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj por z sokiem z cytryny. Smaż do chwili, gdy por zmięknie.
- Zawartość rondelka zdeglasuj wodą i dodaj ocet. Doprowadź wywar do wrzenia.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij go za pomocą łyżki ze skórki. Pokrój miąższ awokado na małe kawałki.
- Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie powoli dodaj resztę oliwy.
- Dopraw solą i pieprzem. Lekki wariant sosu do szparagów jest gotowy.
- Pora na szparagi. Gdy woda w garnku zawrze. Włóż szparagi do koszyczka (wkładki do gotowania na parze) i umieść je nad wrzątkiem. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 5 minut.
- Szparagi ułóż na talerzu i polej fit sosem holenderskim.
Szparagi z patelni - szybki przepis na pyszne szparagi
Szparagi gotowane są delikatne i soczyste, pieczone wyraziste i pachnące. Ja najbardziej lubię jednak zielone szparagi z patelni - wystarczy je krótko obsmażyć i oprószyć delikatnie solą i ewentualnie białym pieprzem.
Składniki na szparagi z patelni:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
biały pieprz
Przygotowanie szparagów smażonych:
- Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Jeśli są bardzo długie przeciąć na pół lub na 3 części.
- Szparagi wrzucić do miski, oprószyć solą i białym pieprzem, polać oliwą, wymieszać.
- Patelnię dość mocno rozgrzać, po czym zmniejszyć płomień.
- Wrzucić szparagi i smażyć ok. 5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
- Na ostatnią minutę smażenia włożyć masło i delikatnie zwiększyć ogień.
- Zdjąć z patelni, podawać gorące, można posypać parmezanem.